Burger moet niet langer vrederechter zoeken

le mardi 04 juillet 2017 16:29 Het Nieuwsblad

Rechtzoekenden moeten in Leuven niet langer uitvissen wie de bevoegde kantonnale vrederechter is. Door de vervroegde invoering van de tweede fase van het ministeriële hervormingsplan voor de vredegerechten worden de drie griffies in Leuven samengevoegd.

“Concreet blijven de drie Leuvense vredegerechten met hun vrederechters bestaan”, zegt Chris Fourie, voorzitter van de vrederechters en rechters in de politierechtbank in Leuven. “Wat er verandert, is dat de vrederechters hun griffie moeten delen. Er is dus nu een griffie voor de drie kantons, wat het voor de burger gemakkelijker maakt. Hij moet het recht zoeken, niet langer de bevoegde vrederechter. Achter de schermen zal de griffie wel uitzoeken wie bevoegd is om zich over de zaak te buigen.”

Voor de Leuvense vredegerechten heeft de maatregel ook voordelen. “De meest acute personeelstekorten worden nu opgevangen. Nog niet zo lang geleden moesten we soms de deuren sluiten omdat er niemand meer beschikbaar was om het werk te doen. Nu zullen we een minimum gewaarborgde dienstverlening kunnen garanderen”, zegt Fourie.

Intussen zijn statutaire aanwervingsprocedures bezig, die nog even op zich laten wachten. “Met de statutaire krachten erbij zullen we werken aan 80 tot 85 procent van het kader. Dat aantal is voldoende”, besluit de vrederechter.

Door atb
Lisez l'article »