Kermit de Kikker zal niet meer kunnen gokken

le jeudi 06 juillet 2017 10:34 De Standaard

Doorgedreven identiteitscontroles en een verboden lijst met fictieve namen moeten minderjarigen en gokverslaafden van goksites weren.

Van redacteur Nikolas Vanhecke

BrusselDe controles op de identiteit van online gokkers is al jaren problematisch. Wie geld wil inzetten op een goksite met een vergunning (en dus gokt in het legale circuit), moet daarvoor zijn naam en rijksregisternummer registreren. In theorie lijkt dat sluitend. Maar na die registratie hapert het systeem: er is geen snelle, regelmatige toetsing van die gegevens aan het rijksregister. Slechts om de zoveel maanden kan de Kansspelcommissie de data in bulk afzetten tegenover het rijksregister en zo de valsspelers eruit filteren.

Daardoor is het mogelijk om enkele maanden met een verzonnen naam en nagemaakt rijks­registernummer toch legaal te gokken. Dat rijksregisternummer halen spelers op via een online algoritme, de valse naam hangt af van de fantasie van de speler. Minderjarigen, mensen met een gokverslaving of andere personen die niet mogen gokken, kunnen zo toch geld verspelen.

De online gokwereld telt in ons land naar schatting twee- tot driehonderdduizend spelers, tijdens grote (voetbal)tornooien kan dat oplopen tot een half miljoen. Een degelijke identiteitscontrole is dus onontbeerlijk.

Jannie Haek, de baas van de Nationale Loterij, hekelde een tijd geleden die gebrekkige controle door op een vergunde goksite in te loggen onder de naam Kermit de Kikker. Haek wilde daarmee aantonen dat de Kansspelcommissie niet slaagt in haar opdracht om de gokbedrijven te controleren ( DS 30 januari 2016). Maar het is al jaren duidelijk dat die commissie zwaar ondergefinancierd is, zelfs in die mate dat ze niet meer kan voldoen aan haar kerntaken. De opvolging van evoluties in de online gokwereld is er daar een van ( DS 2 mei).

Ronald McDonald

Vanaf september moet alvast de online controle van de geregistreerde gokkers meer sluitend worden. De Kansspelcommissie werkt daarvoor al een tijdje aan een systeem dat het ingevoerde rijksregisternummer meteen checkt bij het rijksregister. Spelers zullen moeten inloggen met de elektronische identiteitskaart of met 'itsme', een vrij jonge mobiele app die werkt als een virtuele identiteitskaart. Maar ook andere verificatiemethodes moeten mogelijk zijn. De operatoren achter de vergunde goksites zijn verplicht om mee te werken.

De commissie legt ook een lijst aan met fictieve namen - van Oliver Twist over Ronald McDonald tot Kermit de Kikker - om die fraude te voorkomen.

'Na een parcours met veel hindernissen rond online identificatie zijn we hoopvol in september een stabiel systeem te kunnen installeren dat alle vergunde operatoren zullen moeten gebruiken', zegt Peter Naessens, de directeur van de Kansspelcommissie. 'Daardoor kunnen uitgesloten spelers nog beter beschermd worden tegen zichzelf als ze met een andere identiteit toegang proberen te krijgen tot online kansspelen en weddenschappen.'

De speler die zijn gewone, bestaande identiteit gebruikt, zal weinig merken van de veranderingen. Alleen wie sjoemelt met zijn identiteit, moet voelen dat het niet meer kan. Proefprojecten met de grote namen in de online gokwereld, zoals Unibet of Napoleon Games, geven aan dat het systeem stabiel is. Zij zijn voorstander van het systeem omdat het voorkomt dat een en dezelfde persoon onder verschillende namen inlogt om zo te profiteren van bonussen die nieuwe spelers krijgen als lokkertje.

Budget

'Dit zal de bescherming van de speler meer performant maken', klinkt het bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V), bevoegd voor de Kansspelcommissie. 'Vorig jaar hebben we 113.000 euro vrijgemaakt om verschillende databanken te verbinden met het rijksregister, ook die van de uitgesloten spelers. Om de validatie in 'real time' mogelijk te maken, is jaarlijks een budget van 77.000 euro nodig. Ook dat wordt voorzien.'