Geens: "Iedereen beseft dat deze situatie niet kan duren"

le jeudi 13 juillet 2017 11:06 Deredactie.be

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is niet gelukkig met het rapport van het antifoltercomité van de Europese Raad, maar aanvaardt de kritiek. "Laat ons zeggen dat het geen eer is om een minister van Justitie te zijn van een land waar de minimale dienstverlenging en het gevangenisregime in het algemeen zo'n scherpe kritiek krijgt vooral tijdens stakingen." Toch is hij ook stellig: "De minimale dienstverlening komt er, hoe dan ook."

Het rapport van het antifoltercomité kwam voor Justitieminister Geens niet uit de lucht gevallen. "Vroeg of laat ging die publieke verklaring komen en die is inderdaad ongemeen scherp", vertelt hij aan VRT Nieuws.

Geens is niet gelukkig met het rapport: "Laat ons zeggen dat het geen eer is om een minister van Justitie te zijn van een land waar de minimale dienstverlenging en het gevangenisregime in het algemeen zo'n scherpe kritiek krijgt vooral tijdens stakingen". Toch benadrukt hij dat hij met het rapport aan de slag kan.

"Minimale dienstverlening komt er, hoe dan ook"

In het rapport haalt het antifoltercomité hard uit naar België en roept het op om snel werk te maken van een minimale dienstverlening bij stakingen in de Belgische gevangenissen. Iets waar minister Geens zich volledig achter schaart. "Iedereen beseft dat deze situatie niet kan duren. We moeten een aantal basisrechten zoals het recht op wandeling, bezoek of hygiëne tijdens een staking kunnen waarmaken. En dat is niet gegarandeerd als we alleen beroep kunnen doen op mensen van de politie, het leger of de Civiele Bescherming."

Geens klinkt dan ook stellig: "Die minimale dienstverlening komt er, hoe dan ook." Hij voert daarover sinds een aantal maanden gesprekken met de verschillende partijen, waaronder de vakbonden.