Geschoolde bemiddelaars moeten burenruzies oplossen

le samedi 22 juillet 2017 07:23 Het Laatste Nieuws


Rechters schrijven in ons land elk jaar 1 miljoen vonnissen. Het aantal bemiddelingen tussen partijen die een geschil hebben, bedraagt amper 5.000. Een opmerkelijk laag cijfer dat Geens omhoog wil trekken met geschoolde bemiddelaars.

"Als geschillen niet worden opgelost door een rechter of een bemiddelaar, dan blijven mensen met deze etterende zweer leven. Dat is gevaarlijk", zegt minister Geens. "Onder meer voor geschillen in de familiale sfeer of tussen buren, heeft een goede bemiddeling grote voordelen. Er is geen rechter die de ene partij gelijk geeft en de andere in het ongelijk stelt. Er zijn geen winnaars, maar ook geen verliezers. Ze komen overeen en het probleem wordt opgelost."

"Tot nu toe kan iedereen bemiddelaar spelen. Ik wil een systeem met geschoolde bemiddelaars, die bij de federale bemiddelingscommissie een opleiding volgen. Het moeten geen universitair geschoolde juristen zijn, maar ze moeten wel weten waarmee ze bezig zijn. Ze moeten een basiskennis van het recht en psychologische vaardigheden hebben. En vooral: ze moeten een bemiddeling kunnen regelen die in de praktrijk uitvoerbaar is. Ik hoop dat ook advocaten en notarissen deze opleiding zullen volgen. Door meer te bemiddelen, zouden veel droevige rechtszaken vermeden kunnen worden. (JM