Wegpiraten veel strenger aangepakt

le samedi 22 juillet 2017 07:24 Het Laatste Nieuws

Dronken rijden, vluchtmisdrijf en rijden zonder rijbewijs zullen binnenkort zwaarder worden bestraft. Bij recidive zullen sommige straffen zelfs worden verdubbeld. De ministerraad keurde daarover een wetsontwerp goed van de ministers van Justitie en Mobiliteit.

"Vluchten na een ongeval is vaak een probleem van hardleerse chauffeurs", zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Bij een vluchtmisdrijf waarbij geen gekwetsten vallen, kan de straf in de toekomst oplopen tot 6 maanden cel en/of een boete tot 2.000 euro. Als de chauffeur vlucht en een slachtoffer gewond achterlaat, loopt de straf op tot 3 jaar opsluiting en een geldboete tot 5.000 euro. Als er doden vallen, kan de gevluchte chauffeur tot 4 jaar opgesloten worden, eventueel gekoppeld aan een boete tot 5.000 euro. Bij een vluchtmisdrijf met gewonden of doden verliest de chauffeur altijd voor minstens 3 maanden zijn rijbewijs."

Ook rijden onder invloed wordt harder aangepakt. Bij een gehalte van 1,8 promille kan een verplicht alcoholslot worden opgelegd van 1 tot 3 jaar, of zelfs definitief. Hetzelfde geldt voor recidivisten die voor de tweede keer in drie jaar gepakt worden met meer dan 1,2 promille in het bloed.

Chauffeurs die rijden zonder rijbewijs of tijdens een rijverbod riskeren nu ook een gevangenisstraf en niet enkel een geldboete. Voor alle verkeersmisdrijven wordt de verjaringstermijn opgetrokken tot 2 jaar, in plaats van 1 jaar nu. De zwaarste misdrijven verjaren na 3 jaar.

Bestuurders die om medische of psychologische redenen het recht tot sturen verliezen, kunnen hun rijbewijs sneller terugkrijgen als ze meewerken aan een herstelprogramma. Ook mensen die na een alcoholverslaving kunnen bewijzen dat ze intensief aan die verslaving hebben gewerkt, krijgen hun rijbewijs sneller terug dan de termijn van 2 jaar die nu van kracht is. De nieuwe wetten moeten nog voor het einde van deze legislatuur in voege zijn.

JOSÉ MASSCHELIN