Bewakingscamera’s: de politie kijkt mee

le mercredi 26 juillet 2017 09:35 Knack

De politie mag voortaan meekijken naar de beelden van bewakingscamera’s bij huisartsen, juweliers en apothekers die in nood verkeren.

Al ruim een jaar sleutelt het kabinet van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan een nieuwe camerawet. Vorige week heeft de federale ministerraad drie bijkomende artikels in eerste lezing goedgekeurd. Woordvoerder Olivier Van Raemdonck: ‘In alarmsituaties kunnen apothekers, huisartsen en juweliers voortaan, met één druk op de noodknop, hun camerabeelden live naar de politie streamen. Zo kan die meteen zien wat er aan de hand is, en daar haar interventie op afstemmen. Op voorhand moeten handelaar en politie daartoe wel een schriftelijk akkoord afsluiten. De beelden moeten ook via een erkende alarmcentrale passeren, om tijdverlies door vals alarm te voorkomen.’ Van Raemdonck benadrukt wel dat wildgroei niet de bedoeling is: ‘Alle bewakingscamera’s van alle handelaars opvolgen, is voor de politie natuurlijk onmogelijk. Het systeem is gericht op beroepen met een bijzonder veiligheidsrisico.’

Een tweede vernieuwing in de camerawet die in eerste lezing groen licht kreeg, slaat op mobiele bewakingscamera’s op publieke plaatsen. Lokale overheden mogen die voortaan voor nummerplaatherkenning gebruiken. Van Raemdonck: ‘Denk aan de zogenoemde scanscooters in Brugge en Mechelen, brommertjes die systematisch nagaan of de eigenaars van de gecontroleerde nummerplaten wel hebben betaald om te parkeren. Of aan camera’s die moeten toezien op autoluwe zones in gemeentes.’

Ten derde schept de nieuwe camerawet duidelijkheid over het gebruik van camerabeelden van de NMBS en De Lijn door de lokale politie. ‘Lokale politiezones en de openbare vervoersmaatschappijen kunnen daarover een protocolakkoord sluiten, zodat de beelden voor de ordehandhaving gedeeld kunnen worden.’

Ook een wetsontwerp over politiecamera’s kreeg vorige week de goedkeuring van de ministerraad. Opmerkelijk daarin is dat de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV rechtstreeks toegang kunnen krijgen tot het ANPR-schild van de politie. Sieghild Lacoere, woordvoerster van minister van Justitie Koen Geens (CD&V): ‘Wanneer ANPR-camera’s nummerplaten oppikken die op een zogenoemde watch list staan, kan er bijvoorbeeld een pop-up openen bij de inlichtingendiensten. Die zullen ook gegevens van iemands eerdere verplaatsingen kunnen opvragen. De verplaatsing van een netwerk in een specifieke periode analyseren: in terrorisme- dossiers is dat vaak nuttig.’

Door Kristof Clerix