Nog nooit zoveel werkstraffen

le jeudi 17 août 2017 09:37 Het Laatste Nieuws

Rechters leggen steeds meer werkstraffen op bij kleine misdrijven. Vorig jaar werden er al 10.363 uitgedeeld, ruim 1.500 meer dan in 2011. De reden is simpel: een werkstraf wérkt.

Jaar na jaar stijgt het aantal mensen dat een werkstraf opgelegd krijgt. Dat blijkt uit cijfers van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "De werkstraf is essentieel in de strafuitvoering", aldus Geens. "Studies wijzen uit dat een gevangenisstraf, wanneer ze niet voldoende gericht is op reïntegratie, soms recidive in de hand werkt." Dan is het volgens Geens beter om een alternatieve straf te hanteren. "Wie een zwaar misdrijf pleegt, moet uiteraard nog steeds naar de gevangenis", benadrukt hij. "Maar als een werkstraf bij lichtere misdrijven betere resultaten geeft, dan ben ik daar voorstander van." Uit onderzoek blijkt inderdaad dat daders die een werkstraf krijgen, 47% minder vaak hervallen dan wie kort naar de gevangenis wordt gestuurd.

De meeste werkstraffen - ruim de helft in 2015 - worden uitgesproken in Wallonië, een derde in Vlaanderen. In beide landsdelen is het aantal werkstraffen tussen 2011 en 2015 toegenomen. Enkel in Brussel bleef het cijfer stabiel.

De straffen zijn heel uiteenlopend: sommige veroordeelden geven fietsles aan kinderen, anderen helpen in een afkickcentrum. Om de alternatieve straffen te organiseren en personeel aan te werven voor de omkadering ervan, kregen steden en gemeenten vorig jaar in totaal zo'n 9 miljoen euro subsidies.

ASTRID ROELANDT EN SVEN SPOORMAKERS