Schuldeisers krijgen makkelijker toegang tot buitenlandse rekeningen

le mercredi 23 août 2017 08:00 Het Nieuwsblad

Wie probeert zijn schuldeisers te ontlopen door zijn geld in het buitenland te parkeren, kan zich de moeite beter besparen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) past de Belgische wet aan zodat schuldeisers via de Europese procedure makkelijker beslag zullen kunnen leggen op bankrekeningen in het buitenland.

Vandaag is dat een serieuze rompslomp. Schuldeisers moeten zich op goed geluk tot de verschillende spaarbanken in ons land richten om aan de informatie te komen. Als het geld zich in het buitenland bevindt, dan zijn de praktische moeilijkheden bijna onoverkomelijk. De Europese Commissie schat dat er zo jaarlijks tussen de 1,12 en 2 miljard euro aan openstaande schulden niet geïnd kunnen worden.

Geens stelt nu de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders aan om het probleem de wereld uit te helpen. “Zo kunnen schuldeisers snel te werk gaan, zonder omslachtige procedure”, zegt Geens. “Dit is opnieuw een voorbeeld van hoe belangrijk een goede samenwerking tussen Europese lidstaten is.” (agy)