Dit jaar al 189 nieuwe terrorisme- dossiers

le jeudi 24 août 2017 08:26 De Tijd

Het Belgische gerecht ziet lang geen beterschap in de strijd tegen het terrorisme. Het federaal parket, dat alle terreurdossiers in ons land leidt, heeft dit jaar al 189 nieuwe terrorismeonderzoeken opgestart. Dat zijn er meer dan 23 per maand. Alleen in het recordjaar 2015, toen nog Belgen naar Syrië trokken, moest het federaal parket nog meer nieuwe dossiers openen (26 per maand of 313 in totaal). Vorig jaar opende het federaal parket 22 nieuwe onderzoeken per maand, minder dus dan in 2015, maar nog altijd een pak meer dan de 195 dossiers in 2014, de 150 in 2013 en de 60 in 2012.

Er zijn verschillende oorzaken voor de aanhoudende toestroom van nieuwe terreurdossiers. In ons land geldt nog altijd het op een na hoogste terreurdreigingsniveau en ook het federaal parket stelt in zijn gerechtelijke onderzoeken vast dat de kans op een aanslag groot blijft. Daarbij wordt verwezen naar de vondst begin juli. In een garagebox in Anderlecht is toen een indrukwekkend wapenarsenaal aangetroffen, samen met zwaailichten en politie-uniformen. Het federaal parket is er nog altijd van overtuigd dat dankzij die huiszoekingen en de informatie die de Staatsveiligheid daarvoor had verzameld een aanslag is verijdeld.

Een andere oorzaak is dat er meer dan ooit informatie doorstroomt over terrorisme. Elke dienst, van het lokale politiekorps tot de Staatsveiligheid, werkt prioritair op terrorisme.

Bij de 189 nieuwe terreurdossiers zitten dus grote en kleinere onderzoeken. In die nieuwe dossiers merkt het federaal parket zowel een verschuiving naar 'homegrown' terroristen die nooit naar Syrië zijn vertrokken, als naar steeds jongere verdachten. Ook opent het federaal parket telkens een eigen onderzoek als in het buitenland Belgische slachtoffers bij aanslagen vallen, zoals in Spanje, Turkije en Zweden.

Het federaal parket is onder minister van Justitie Koen Geens (CD&V) versterkt van 24 naar 32 magistraten, van wie er 12 enkel op terrorismedossiers werken. Sinds januari 2015 hebben onze rechtbanken al 289 personen veroordeeld voor terroristische misdrijven.

Bovendien heeft het federaal parket nog nooit zo intensief samengewerkt met het buitenlandse gerecht als vandaag. Met het Franse gerecht voert het federaal parket twaalf gezamenlijke onderzoeken naar terreur.

NOOIT ZO VEEL TELEFOONS AFGELUISTERD

Het gerecht heeft nog nooit zo veel mensen laten afluisteren. Vorig jaar zijn 7.109 telefoontaps uitgevoerd of 13 procent meer dan in 2015 en een kwart meer dan in 2014. Er zijn vorig jaar ook 697 telefoon- signalen geobserveerd, bijvoorbeeld om iemand na een verdwijning via zijn gsm te lokaliseren. Alles samen zijn 6.295 personen geviseerd door die maatregelen. Die kosten Justitie zo'n 15 miljoen euro per jaar.

LARS BOVÉ