Geens: 'Meld elke imam aan Staats¬veiligheid'

le jeudi 24 août 2017 09:25 De Standaard

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil dat elke moskee via de Moslimexecutieve de Staatsveiligheid informeert over haar imams.

BrusselOm een beter zicht te krijgen op imams die prediken in niet-erkende moskeeën, pleit federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ervoor dat elke moskee in België, erkend of niet, de Moslimexecutieve informeert over wie er predikt. Vervolgens moet de Moslimexecutieve die info aan de Staatsveiligheid doorspelen.

Geens wil een situatie waarin de Staatsveiligheid zicht heeft op alle imams die in België actief zijn. 'Dat is binnen de grenzen van de vrijheid van godsdienst het enige wat ik kan doen', zei hij in Terzake.

De minister van Justitie stelde daarnaast vast dat het momenteel geen noodzakelijke voorwaarde tot erkenning is dat moskeeën uitsluitend imams laten prediken die door de federale overheid erkend zijn en dus ook betaald worden. Hij zou dat graag anders zien. 'We moeten naar een meer sluitende procedure', aldus zijn woordvoerster.

Daarmee komt de bal in Vlaanderen in het kamp van minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) terecht. Zij werkt momenteel aan een evaluatie van de erkenningsvoorwaarden voor nieuwe moskeeën. In de tussentijd riep ze een ­erkenningsstop af.

Op de vraag of die houding de situatie bemoeilijkt, wilde minister Geens niet reageren.

De moskee uit Diegem reageerde gisteren voor het eerst op de drie maanden lange aanwezigheid van Abdelbaki Es Satty, de spilfiguur achter de aanslagen in Barcelona. 'Hij kwam ons om een baan vragen', staat in een mededeling op sociale media. 'Toen we ter controle zijn documenten vroegen, gedroeg hij zich verdacht. Dat deed ons naar de lokale politie stappen.'

Toch kon de man bijna drie maanden lang blijven preken. 'Hij moest een attest van goed gedrag en zeden voorleggen', zegt Jean-Pierre De Groef, burgemeester van Diegem. 'Telkens had hij een excuus om dat niet bij zich te hebben. Tot de voorzitter zei dat het genoeg geweest was. Daarna zag niemand hem nog.'

De preken van Es Satty waren volgens de burgemeester 'feller, extremer'. 'Hij viel westerse waarden aan, zoals Valentijn. Hij zei dat het feest moest verdwijnen.' (poj)