112 Syriëstrijders in Belgische gevangenissen

le mardi 05 septembre 2017 09:37 Het Laatste Nieuws


In ons land zitten er 112 mensen in de cel nadat ze naar het conflictgebied in Syrië zijn getrokken of omdat ze plannen hadden om naar Syrië te trekken. Dat blijkt uit cijfers die minister van Justitie Koen Geens heeft gegeven in antwoord op een schriftelijke vraag van Denis Ducarme (MR). Van de 112 zijn er 60 veroordeeld en zitten er 52 preventief opgesloten. Wie naar het conflictgebied in Syrië trekt, wordt geseind en riskeert opgepakt te worden bij terugkeer. De onderzoeksrechter kan dan beslissen de betrokkene aan te houden. Al wie terugkeert uit zo'n conflictzone in Irak of Syrië maakt in principe het voorwerp uit van een dossier. Uit de cijfergegevens blijkt ook nog dat 83 mensen mensen hebben geprobeerd naar een jihadistische conflictzone te reizen, maar zijn ze daar niet in geslaagd.