Jaarmarkt Leuven weer schot in de roos

le mardi 05 septembre 2017 10:36 Het Laatste Nieuws

De Leuvense jaarmarkt heeft gisteren als vanouds voor een volkse toeloop gezorgd in de binnenstad tijdens de kermismaand. Bij momenten leek het veel drukker dan de vorige editie waar makkelijk 100.000 bezoekers werden geteld. Rond 8 uur werden al de eerste pinten gehesen. "Het was zeker zo goed als vorig jaar. In het begin was het iets rustiger maar na de middag zaten alle straten bomvol", zegt feestenschepen Dirk Vansina.

Het traditionele parcours van de Jaarmarkt startte gisteren voor velen aan café De Vetten Os op de Kapucijnenvoer. Vroeger dan anders werden daar de eerste pinten van de de dag naar binnen gehesen. Daarna kon een stop aan de Beestenmarkt op het Sint-Jacobsplein niet ontbreken.

Ook van de partij burgemeester Louis Tobback en enkele andere prominenten, waaronder justitieminister Koen Geens. Op de Beestenmarkt was er traditiegetrouw een interprovinciale veeprijskamp waar tientallen boeren hun dieren kwamen showen. Achter de Brabantse trekpaarden werd voor de gelegenheid een tapijt gespannen waarop kinderen een ritje konden maken. Met balen stro werd er een toren gebouwd met schuifaf voor de allerkleinsten.

Temperatuur omhoog

In de Brusselsestraat was het om 11 uur al over de koppen lopen richting centrum. Aan volkscafé Marengo in de Diestsestraat ging na de middag voor een eerste keer het dak echt eraf. Paul Severs zorgde met zijn hit 'Zeg eens meisje' voor een waar volksfeest. Met Danny Fabry en zijn twee danseressen ging de temperatuur nog meer de hoogte in en waagden zich zelfs enkelen aan de danspodiums die er opgesteld stonden.

Rommelmarkt

Voor een ander hoogtepunt zorgde dan weer Sergio verderop in de Diestsestraat aan café Jeeskesboom. Uitbaters Sally en Michel vierden er hun vijfjarig bestaan met de Leuvense entertainer die het publiek meteen meekreeg. Verder konden er nog kraampjes afgeschuimd worden op de Bondgenotenlaan of koopjes gedaan worden op de rommelmarkt aan het station. En natuurlijk niet te vergeten de kermisattracties op het Ladeuzeplein.

De Jaarmarkt afsluiten kon met een optreden van Big Bill in café Allee of aan café Sport aan het Martelarenplein.

Aan café Leuven Central aan het Mathieu Delayensplein viel rond 18 uur een klein opstootje te noteren op een verder incidentloze editie.

53 auto's getakeld

Van 53 vergeetachtigen werd maandagochtend hun auto getakeld omdat het centrum grotendeels autovrij was.

KIM AERTS