Hallo burger?

le samedi 09 septembre 2017 09:35 De Standaard

                                                                                                      

Hij mag dan de volksjury fors beperkt hebben, Justitieminister Koen Geens (CD&V) wil de burger wel degelijk betrekken. Voor het eerst in de geschiedenis van Vrouwe Justitia krijgt hij de kans om mee te schrijven aan het nieuwe Burgerlijk Wetboek - meer bepaald het zaken- en verbintenissenrecht.

'Niet meteen de spannendste rechtstakken', geeft Geens toe, 'maar ze zijn wel belangrijk.' Geens is van plan een publieke consultatieronde te houden: elke Belg mag straks zijn voorstel posten op een website. Dat is een primeur.

'Neem nu burenhinder', illustreert Geens. 'Dat lijkt banaal, maar dat is het niet. Elke dag hebben veel mensen ermee te maken: een overhangende haag, appels van de buurman die op je grond vallen enzovoort. Vandaag is dat pure doctrine, die voortvloeit uit het eigendomsrecht. We willen daar een apart artikel voor maken en het maatschappelijk veld mag ­input geven. Er zullen ­uiteraard ook hoorzittingen gehouden worden in het parlement.' (mju)