80% buitenlanders betaalt verkeersboete

le vendredi 15 septembre 2017 06:41 Het Laatste Nieuws

Nooit eerder betaalden zoveel buitenlanders hun Belgische verkeersboetes. Sinds de start van de website www.verkeersboeten.be

Sinds de lancering van het Crossborderproject en de website www.verkeersboeten.beKoen Geens (CD&V). In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 1,4 miljoen.

Van de buitenlandse overtreders betaalde in de maanden juni, juli en augustus 80% zijn boete - 20% meer dan vorig jaar. 16% van hen deed dat via de website.

En hoewel er dit jaar minder vaststellingen waren - 23.533 tegenover 24.581 vorig jaar - werden er wél meer betaald. Speelt ook mee: sinds 1 juli krijgen Fransen, Duitsers, Luxemburgers, Oostenrijkers, Nederlanders en inwoners van Liechtenstein en Monaco hun Belgische boete in hun eigen taal en worden ze ook doorverwezen naar de website.

"Een betere inning van boetes zorgt voor een betere verkeersveiligheid", zegt minister Geens tevreden. "Een overheid die investeert in goede technologie plukt daar de vruchten van. Bovendien is de werklast bij de agenten gedaald, waardoor die nu bijvoorbeeld meer op straat kunnen controleren."

De Belgen zelf maken een pak minder gebruik van verkeersboeten.be. Slechts 3,59% koos voor een onlinebetaling.

(ARA/BCL)