Niet alleen Staatsveiligheid, ook OCAD, politie en Dienst Vreemdelingenzaken zullen advies geven over erkenning moskeeën

le vendredi 29 septembre 2017 08:07 De Ochtend

Justitieminister Koen Geens (CD&V) wil meer instellingen betrekken bij de erkenning van lokale geloofs­gemeenschappen. Niet alleen de Staatsveiligheid, maar ook de politie, het OCAD, de Dienst Vreemdelingenzaken en de witwascel zullen mee beslissen of een moskee erkend kan worden. Geens heeft daarover een omzendbrief klaar.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) beslist enkele maanden geleden dat ze voorlopig geen moskeeën meer wil erkennen, omdat ze niet genoeg informatie krijgt over de werking van de moskeeën. "Ik wil die niet erkennen als ik niet voldoende informatie heb. Ik sluit geen compromissen als het over veiligheid gaat", verdedigde ze zich toen. 

Elke dienst heeft specifieke taak: focus op terrorisme, extremisme, radicalisme, inmenging, spionage en georganiseerde criminaliteit

Maar minister van Justitie Koen Geens heeft nu een omzendbrief klaar om gebedshuizen strenger door te lichten. Op dit ogenblik is er alleen een advies van de Staatsveiligheid nodig, maar dat zal uitgebreid worden naar de politie, het OCAD (Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse), de militaire inlichtingendiensten, de witwascel en de Dienst Vreemdelingenzaken betrokken worden in de procedure. "Elke dienst heeft een specifieke taak waarbij de aandacht licht op terrorisme, extremisme, radicalisme, inmenging, spionage en georganiseerde criminaliteit", klinkt het. 

De minister is tevreden met de beslissing: "Deze nieuwe omzendbrief is een helder kader in de procedure om tot een erkenning van een eredienst te komen. Elke partnerdienst kan zijn rol spelen. Als we samenwerken komen we tot goede resultaten."

Staat Homans alleen?

De omzendbrief werd niet alleen goedgekeurd door Geens, ook ministers van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), Defensie Steven Vandeput (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaven hun fiat. Het lijkt er dus op dat minister Geens hiermee het argument van minister Homans dat ze te weinig informatie krijgt hiermee van tafel veegt. Geens benadrukte in "De Ochtend": "Ik ben niet de man van de grote boksmatchen. We hebben dit een tijd geleden voorgesteld aan de verschillende gewesten. Ik zou niet graag hebben dat wij de zondebok blijven voor een stilzitten. Het zijn de gewesten die beslissen, wij geven veiligheidsadvies"

Homans zelf heeft op haar twitteraccount al gereageerd: "Bij mijn weten is de al dan niet erkenning een exclusieve bevoegdheid van Vlaanderen. Dat is zo en dat blijft zo!". 

Ecoutez l'interview »