Topvergadering kiest voor Mechelen

le jeudi 05 octobre 2017 09:58 Het Nieuwsblad

De federale procureurs van Frankrijk, Marokko, Spanje en ons land zitten twee dagen lang samen om te praten over de aanpak van terreur. Plaats van afspraak is Mechelen.

Voor ons land had minister van Justitie Koen Geens (CD&V) het vooral over de communicatiekanalen die terroristen gebruiken, zoals WhatsApp en Telegram. Kanalen die vandaag niet makkelijk af te speuren zijn door de politiediensten.

De samenwerking tussen Frankrijk, België, Spanje en Marokko heet Quadripartite en bestaat al zeven jaar. Eén keer per jaar komen de federale procureurs van de betrokken landen samen tijdens een plenaire vergadering die over de aanpak van terrorisme gaat. Wat er precies wordt besproken tijdens de tweedaagse wordt geheim gehouden. Vast staat wel dat er gisteren en vandaag over de aanslag in Barcelona zal worden gesproken, maar ook over de uitlevering van Salah Abdeslam aan ons land zodat hij eind dit jaar zijn proces over een schietpartij in de Driesstraat in Vorst kan bijwonen. Vooraleer Abdeslam naar België wordt overgebracht moet er juridisch nog een en ander uitgeklaard worden tussen Frankrijk en België.

Onze minister van Justitie had het tijdens de Quadripartite gisteren ook over het gebruik van de sociale media door terroristen. “Het is belangrijk dat er een betere detectie komt van de communicatie van terroristen. Ze maken veel gebruik van kanalen zoals WhatsApp, Skype, Instagram en Telegram. Kanalen die niet altijd even makkelijk te volgen zijn door de politiediensten omdat ze vaak geëncrypteerd zijn. We moeten bekijken hoe we dat probleem kunnen aanpakken en hoe we meer toegang kunnen krijgen tot de gegevens van de betrokken providers”, zei Koen Geens voor aanvang van de plenaire vergadering.

Optimale samenwerking

De minister onderstreepte ook het belang van de jaarlijkse vergadering. “Dat de federale procureurs mekaar ondertussen kennen, is een belangrijke barrière die wegvalt op een moment dat we met een aanslag worden geconfronteerd. Zo hebben we in het verleden al gezien dat de samenwerking tussen onze federale procureur Frédéric Van Leeuw en zijn Franse collega François Molins optimaal was na de aanslagen in Parijs, maar ook die in Brussel en Zaventem. Hetzelfde zien we nu tussen Spanje en Marokko na de aanslagen in Barcelona. Dat iedereen elkaar kent en dat er al een samenwerking en uitwisseling van informatie is, is beter dan alle juridische verdragen samen.”

Lokale inzet

Dat de plenaire vergadering in Mechelen plaatsvindt en niet in pakweg Brussel is op zijn minst opvallend te noemen. Vorig jaar nog vond die plaats in Parijs. “Dat we ook op lokaal vlak enorm inzetten op het antiterreurbeleid is een reden waarom de vergadering hier plaatsvindt”, reageert burgemeester Bart Somers (Open Vld). “Vanuit onze stad is nog steeds niemand naar Syrië vertrokken. En dat is de rol die wij als kleine stad moeten spelen: verhinderen dat iemand de rug toekeert naar onze maatschappij en gerekruteerd wordt door terreurorganisaties zoals IS. Als de mensen zich goed en aanvaard voelen in onze samenleving, dan keren ze ons de rug niet toe. Dan kunnen ze niet overtuigd worden om naar Syrië te reizen en daar te gaan vechten. Voorkomen dat ze vertrekken en radicaliseren, dat is van het allergrootste belang.”