Geens gaat deurwaarders strenger aanpakken

le vendredi 06 octobre 2017 12:57 Het Laatste Nieuws

Gerechtsdeurwaarders die systematisch te veel aanrekenen, die onethisch te werk gaan bij het innen van schulden of er commerciële activiteiten op nahouden, moeten harder worden aangepakt volgens Geens. Gisteren organiseerde hij een meeting met de beroepsvereniging van deurwaarders, waar hij met aandrang vroeg om een onafhankelijke ombudsman. "Mensen zouden daar bijvoorbeeld bij terechtkunnen als ze van oordeel zijn dat ze niet correct werden behandeld", legt Geens uit. Vandaag moet iemand met een klacht immers bij de deurwaarders zélf aankloppen.

De minister wil echter verder gaan en spreekt van een hervorming. "Het statuut van gerechtsdeurwaarder als openbaar en onafhankelijk ambtenaar moet strikter geregeld worden." Gevallen van misbruik in de sector zijn legio. Zo kon een deurwaarder meer dan 10 jaar in de VS een paardenfokkerij uitbaten terwijl hij in Brussel 'werkte'. De zaak werd geseponeerd zonder gevolg. Dat moet onmogelijk worden. Geens zal immers ook het Openbaar Ministerie vragen om de klachten die via de ombudsman.