Laatste regularisatie vuurwapens

le samedi 14 octobre 2017 11:56 De Tijd
                      

Wie zonder vergunning een vuurwapen bezit, krijgt begin volgend jaar een nieuwe - laatste - kans om dat te laten regulariseren. Dat heeft de ministerraad gisteren beslist. Wie nadien nog betrapt wordt met een vuurwapen zonder vergunning, riskeert een gevangenisstraf van een maand tot vijf jaar en/of een boete van 100 tot 25.000 euro.

Het is niet de eerste keer dat de overheid een regularisatieperiode inlast. Maar ondanks het succes, circuleren er volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) nog steeds veel wapens in de illegaliteit. Daarom zette de regering- Michel het licht op groen voor een nieuwe regularisatieperiode. Die zal plaatsvinden in het voorjaar van 2018.

In ruil voor immuniteit voor strafvervolging kan iedereen zijn niet-vergunde vuurwapen laten vergunnen, afleveren bij de politie, verkopen of laten neutraliseren. Voor verboden vuurwapens, zoals volautomatische wapens, zal die regularisatie vanzelfsprekend niet gelden, net zomin als voor wapens die het voorwerp uitmaken van een gerechtelijk onderzoek. Er komt ook een verbod op de vrije verkoop van laders voor vuurwapens. Dat was een hiaat in de huidige wetgeving.