Geens: “Digitalisering moet prijs drukken”

le mercredi 18 octobre 2017 11:09 Het Belang van Limburg

“Situaties waar mensen in neerwaartse financiële spiralen terechtkomen, moeten worden aangepakt”, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). “Daarom komt er een modernisering en digitalisering van de procedure voor schuldinvordering. Dat zal de kosten terugdringen en de administratieve last verminderen.”

De deurwaarders moeten ook een onafhankelijke ombudsman aanstellen, waar mensen terechtkunnen als ze menen dat ze niet correct werden behandeld. Bij de notarissen bestaat een dergelijke ombudsman al sinds 2015. Sinds de oprichting daarvan heeft de Ombudsdienst voor het Notariaat al 2.165 dossiers behandeld.

Reactie op: Ziekenhuisrekening van 13 naar 688 euro na niet-betaling

Een ziekenhuis stuurde Patrick Rijks in 2015 een rekening van 12,96 euro. Patrick betaalde niet, en dat resulteert nu in een rekening van 688,07 euro van de deurwaarder. “Ik zat aan de grond,” zegt Patrick, “en nu moet ik opdraaien voor het toploon van de gerechtsdeurwaarder.”

Patrick Rijks had een bloeiend textielbedrijf. Tot de bankencrisis uitbrak, want erna ging het dermate bergaf dat hij in 2012-2013 de boeken moest neerleggen. “In 2015 kreeg ik ook nog eens problemen met mijn gezondheid, met als dieptepunt twee hersenbloedingen in 2016”, zegt Patrick.

“Op een dag kreeg ik een rekening van 12,96 euro van het UZ Leuven. Maar ik was niet in Leuven geweest, dus waar die 12,96 euro vandaan kwam, begreep ik niet. Door het loonbeslag na mijn faillissement moesten mijn gezin en ik rondkomen met 1.200 euro. Ik kon geen cent missen, dus heb ik die rekening niet betaald.”

“Misbruik”

Maar twee weken geleden kreeg Patrick een vernieuwde rekening van de deurwaarder. “In plaats van dertien euro, moet ik nu bijna 700 euro betalen. Doe ik dat niet, dan wordt er beslag gelegd op mijn roerende goederen. Ik kan dus niet anders, ik moet en zal betalen.”

Rijks is allerminst tevreden met de manier waarop zijn dossier werd afgehandeld. “Gerechtsdeurwaarders en schuldeisers misbruiken hun positie ten opzichte van mensen in financiële moeilijkheden. Ik heb de balansresultaten van enkele deurwaarders bekeken. Ze boeken enorme winsten, in veel gevallen aan mensen zoals ik. Een deurwaarder verdient meer dan onze premier, dat is toch niet eerlijk?”

Bij de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders nuanceren ze de Patricks verzuchtingen. “Deurwaarders zijn gebonden aan wettelijk vastgelegde tarieven”, klinkt het. “De procedure is wel vaak tijdrovend en duur. Daarom zetten we steeds meer in op procedures met bemiddeling.”