Bavo een dag burgemeester van Gooik

le vendredi 20 octobre 2017 10:49 Het Nieuwsblad

Zeventienduizend Vlaamse en Brusselse jongeren gingen gisteren eens niet naar school, maar ruilden de schoolbanken een dagje voor een job in een bedrijf, een overheidsinstellingen, winkel of horecazaak. Bavo Destrijcker werd een dagje burgemeester van Gooik.

“Eigenlijk was mijn eerste keuze om koning te worden voor een dag”, zegt de achttienjarige Bavo Destrijcker, laatstejaars Wiskunde-Wetenschappen in het Sint-Godelieve-Instituut. “Helaas diende ik mijn kandidatuur daarvoor wat te laat in, maar gelukkig viel er dan nog een andere interessante vacature uit de lucht: deze van burgemeester van Gooik. Misschien minder royaal, maar het was zeker niet minder interessant, integendeel zelfs. Ik ben erg geïnteresseerd in politiek en in ideeën van mensen, daarom leek een dagje burgemeester zijn wel iets voor mij.”

Bavo liep de hele dag in het voetspoor van Michel Doomst (CD&V). Daar hoorden naast een rondleiding in het gemeentehuis en samen de kranten lezen, ook enkele harde noten bij zoals een vergadering over wonen in eigen streek en over het dossier Paddenbroek. “Omdat

Michel ook parlementslid is, nam hij me mee naar Brussel waar ik een rondleiding kreeg in het Vlaams Parlement en ik mee mocht aanschuiven aan tafel voor een vergadering met minister Koen Geens”, zegt Bavo vol trots.

Youca Action Day was vroeger bekend als Zuiddag en ontstond een tiental jaar geleden in Halle. Laatstejaars gingen een dagje werken in plaats van naar school te gaan. Het geld dat ze hiermee verdienden, stonden ze af aan Zuiddag, die er projecten voor leeftijdsgenoten in het Zuiden mee steunde. Door de succesformule groeide Zuiddag al snel uit tot een nationale actie. Enkele maanden geleden veranderde Zuiddag van naam en heet vanaf nu Youca Action Day. Zowat alle middelbare scholen in het Pajottenland nemen er aan deel. Dit jaar steunt de Youca Action Day het project Trias in El Salvador, dat jongeren ondernemingszin aanleert en hen helpt een toekomst op te bouwen. Daarnaast worden er ook projecten voor kansarme jongeren in eigen land gesteund.

Hele dag telefoontjes

“Neen, mijn Youca Action Day zal ik niet snel vergeten met zoveel nieuwe indrukken”, zegt Bavo. “Ik leerde hier vooral dat er bij politiek bijzonder veel komt kijken, meer dan de meeste mensen denken. Velen denken dat de burgemeester een ganse dag in zijn kantoor zit en wat telefoontjes doet, maar dat is echt niet zo.” Of hij nu later ook echt burgemeester wil worden? “Daar ben ik nog niet uit, dat zien we nog wel. Eerst ga ik verder studeren volgend jaar. Ik wil iets doen met wetenschap en techniek, maar ik weet nog niet goed wat dat precies wordt.”

Ingrid Depraetere