Belangrijke gasten kleuren 389 ste kaarskensprocessie

le samedi 04 novembre 2017 09:34 Het Nieuwsblad

De nieuwe apostolische nuntius in België loopt zondag mee in de kaarskensprocessie in Scherpenheuvel. Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is aanwezig.

Er lopen een paar opvallende gasten mee in de 389 ste kaarskensprocessie. Voorganger is bisschop van Doornik, monseigneur Guy Harpigny. Die brengt de nieuwe apostolische nuntius in België, monseigneur Augustine Kasujja, mee. De nuntius is afkomstig uit Oeganda en hij is de eerste Afrikaan die deze positie in ons land bekleedt.

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) stapt mee in de kaarskensprocessie. “Ik wandel in meerdere processies mee”, zegt Geens. “Het is telkens een andere belevenis. Iedere gemeente heeft zijn eigen gewoonten en tradities. Ik geniet ervan om jong en oud te zien samenwerken. Dit is niet alleen religie, het is ook erfgoed.”

Geens heeft een speciale herinnering aan Scherpenheuvel. “Mijn moeder en mijn grootvader kwamen er in 1958 bidden, toen mijn vader ongeneeslijk ziek was”, zegt hij. Zelf kwam Geens later meermaals te voet uit Leuven en Antwerpen af.

Speciale herinnering

De kaarskensprocessie maakte de minister nog niet mee, maar hij heeft wel een speciale herinnering aan de stad. “In mei 2014 maakte ik een fietstocht door de streek met een aantal mandatarissen”, zegt hij. “Ik heb toen per ongeluk schepen Lieve Renders (CD&V) in de gracht gereden.”

De kaarskensprocessie begint om 15 uur met een lof in de basiliek. Daarna trekken de deelnemers naar de Mariahal voor een eucharistieviering. (hns)