Kraken officieel strafbaar

le mardi 07 novembre 2017 09:09 Het Laatste Nieuws

Gisteren is de veelbesproken wet die kraken strafbaar maakt, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Tot voor kort stond de eigenaar van een gekraakt pand machteloos. De enige mogelijkheid om de situatie te veranderen, was naar de vrederechter stappen, maar dit duurde lang en was geen garantie op succes. De politie kon ook nooit ingrijpen. Met de nieuwe wetgeving kunnen slachtoffers van krakers rechtstreeks bij de politie een klacht indienen. Terwijl de klacht behandeld wordt, kan de eigenaar ook aan de procureur des Konings vragen om de krakers uit het huis te zetten. Weigeren de krakers het huis te verlaten, kan de politie hen oppakken, zelfs wanneer het gaat om een onbewoond pand. De daders riskeren dan een gevangenisstraf. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is tevreden over de wet, "want de burger verdient een rechtvaardige en duidelijke rechtspraak". De wet is binnen tien dagen van kracht. Op de krakers in Gent, die afgelopen weekend belaagd werden door relschoppers, is ze nog niet van toepassing. (OSG)