Burgerinfiltranten worden strak aan leiband gehouden

le jeudi 23 novembre 2017 10:22 Het Nieuwsblad

De ministerraad bespreekt vandaag de lang­verwachte regelgeving rond burgerinfiltranten, die justitieminister Koen Geens (CD&V) heeft uitgewerkt. Die burgers zullen 'minder belangrijke misdrijven' mogen plegen, maar uit vrees voor mistoestanden worden ze daarbij strak aan de leiband gehouden.

Alleen politiemensen mogen nu infiltreren in het misdaadmilieu. “Maar het wordt voor hen steeds moeilijker om bij criminele organisaties of in terroristische cellen binnen te dringen”, zegt justitieminister Koen Geens. “Bijvoorbeeld omdat politie­ambtenaren een dialect niet spreken of omdat buitenstaanders gewantrouwd worden.”

In mei besloot de regering dat de politie de mogelijkheid moest krijgen om met burgerinfiltranten te werken. In het wetsontwerp dat Geens nu uitwerkte, wordt hen strenge regels opgelegd. Zo mogen ze alleen in­gezet worden tegen criminele bendes, of tegen terrorisme. Het kan ook enkel als aangetoond is dat een politie-infiltrant niet werkt. Uiteindelijk is het ook het parket dat toestemming geeft en de infiltrant moet de hele tijd gecontroleerd worden door een rechter.

Zelf misdrijven plegen

De belangrijkste vraag was of burgerinfiltranten zelf misdrijven zouden mogen plegen, om hun werk mogelijk te maken. In het wetsontwerp laat Geens die mogelijkheid toe, maar ze worden wel strak aan de leiband gehouden.

Een infiltrant zou bijvoorbeeld chauffeur mogen zijn voor een crimineel, een flat voor een bende huren, of een ­wapen bijhouden. Maar het openbaar ministerie moet daarvoor op voorhand toestemming geven. Een infiltrant mag dus niet improviseren als hij in een onverwachte situatie belandt.

Het misdrijf mag ook niet ernstiger zijn dan de feiten die onderzocht worden, en het mag énkel met het oog op het welslagen van de missie, en om hun eigen veiligheid te verzekeren. Als de infiltrant die regels overtreedt, riskeert hij zelf vervolgd te worden.

Heel kleine vergoeding

Burgerinfiltranten hoeven ook niet te hopen dat ze rijk zullen worden. Ze zullen hoogstens een kleine vergoeding krijgen. “Uit het buitenland blijkt dat hoe lager het tipgeld is, hoe betrouwbaarder zo'n infiltrant werkt”, aldus het ­kabinet.

Er zal ook geen straf­vermindering uitgedeeld worden. “De enige motivatie van een infiltrant, is zijn wil om de politie te helpen.”

Verwacht wordt dat het parlement in de eerste helft van 2018 over het ontwerp kan stemmen.

Cedric Lagast en Steven De Bock