​Zware criminelen mogen niet zomaar vrijkomen

le vendredi 24 novembre 2017 09:34 Het Laatste Nieuws

Wie echt zwaar in de fout ging - denk aan moord op een agent, terrorisme of kidnapping - mag niet zomaar na één derde van zijn straf al kunnen vrijkomen. Een strafrechter zal binnenkort zelf beslissen hoe lang een veroordeelde minimaal in de cel moet blijven. Dat schrijft 'De Standaard' op basis van een wetsontwerp van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Vandaag kan een gevangene vrijkomen na een derde van zijn straf, recidivisten na twee derde. Maar bij een zwaar misdrijf komt er een zogenaamde 'beveiligingsperiode'. De oppositie heeft ernstige bedenkingen, onder meer omdat die 'minimumperiode' geen rekening houdt met goed gedrag van de gevangene. Volgende week stemt de commissie Justitie over de wet. Daarna moet die nog plenair goedgekeurd worden.