​Samenwonenden die een huis kopen, kunnen straks honderden euro's besparen

le vendredi 01 décembre 2017 09:16 Het Nieuwsblad

Enkele honderden euro's kunnen ze uitsparen, jonge samenwonenden die eerst samen een huis of bouwgrond kopen en pas later beslissen om te trouwen. Het is een gevolg van de hervorming van het huwelijksvermogensrecht, die CD&V- Kamerlid Sonja Becq samen met justitieminister Koen Geens (CD&V) en andere leden van de meerderheid heeft uitgewerkt. Wanneer het parlement straks de wetsvoorstellen goedkeurt - de ministerraad zet vandaag het licht op groen - kunnen samenwonenden in de akte al laten opnemen dat het huis of de bouwgrond gemeenschappelijk bezit wordt wanneer er later een huwelijk volgt. Zo hoeven ze niet nog eens naar de notaris als ze huwen, waardoor ze honderden euro's aan registratierechten uitsparen.

Het is maar een van de vele nieuwigheden uit de voorstellen. Ook voor wie kiest om te trouwen met scheiding van goederen verandert een en ander. Om te vermijden dat de partner die bijvoorbeeld volledig ten dienste staat van een zelfstandige echtgenoot, er na een scheiding berooid van afkomt, wordt nu de mogelijkheid voorzien om al af te spreken dat een deel van het vermogen bij een scheiding naar de economisch zwakkere partner gaat. (fem)