​Dubbel zo zware straf voor hardleerse wegpiraten

le samedi 09 décembre 2017 11:59 Het Laatste Nieuws

Wegpiraten die herhaaldelijk dronken rijden of achter het stuur kruipen met een rijverbod, kunnen binnenkort een dubbel zo zware straf krijgen. De maatregelen hingen al langer in de lucht en de ministerraad heeft het wetsontwerp van ministers François Bellot en Koen Geens daarover gisteren goedgekeurd. Wellicht wordt de nieuwe wetgeving volgend voorjaar van kracht.

Recidive bij niet-verzekerd rijden.

De minimumstraffen bij een eerste herhaling binnen de drie jaar na de eerste veroordeling worden verhoogd van minstens 8 dagen naar 3 maanden rijverbod. Dat loopt op bij een tweede of derde herhaling. De veroordeelde moet ook altijd zijn theoretische en praktische proeven opnieuw afleggen.

vluchtmisdrijf

Zonder gewonden: 6 maanden cel en/of 2.000 euro boete.

Met gewonde: 3 jaar cel en/of 5.000 euro. Zodra er gewonden zijn, verliest de bestuurder ook zeker drie maanden zijn rijbewijs.

Bij dodelijke afloop: rijverbod, 4 jaar cel en/of 5.000 euro.

Rijden zonder (geldig) rijbewijs rijdt

Gevangenisstraf in plaats van enkel een boete.

Verjaring

Verkeersmisdrijven verjaren pas na twee in plaats van één jaar. Voor de zwaarste misdrijven blijft het drie jaar.

(BHL)