Verkeersinbreuken zwaarder bestraft

le samedi 09 décembre 2017 11:55 Het Belang van Limburg

Er komen strengere straffen voor dronken rijden, rijden zonder rijbewijs en vluchtmisdrijf. Ook tegen recidive kunnen rechters harder optreden. Dat heeft de regering vrijdag beslist.

Het wetsontwerp van Justitieminister Geens (CD&V) en zijn collega van Mobiliteit Bellot (MR) moet begin 2018 van kracht worden, na goedkeuring door het parlement.

Voor vluchtmisdrijf gaan de maximumstraffen omhoog. Wie vluchtmisdrijf pleegt zonder dat er gewonden zijn, kan een celstraf krijgen tot 6 maanden en/of een boete tot 2.000 euro. Als er gewonden vallen, loopt dit op tot 3 jaar en/of 5.000 euro. Bij dodelijke slachtoffers wordt de maximumcelstraf 4 jaar en/of een boete tot 5.000 euro. De bestuurder zal bij een vluchtmisdrijf met gewonden of doden zijn rijbewijs minstens drie maanden verliezen.

Er komen strengere straffen voor dronken rijden. Bij een hoge concentratie alcohol (vanaf 1,8g/l) kan, als alternatief voor de intrekking van het rijbewijs, een alcoholslot worden verplicht voor 1 tot 3 jaar of definitief. Hetzelfde geldt voor wie een tweede keer in drie jaar wordt betrapt met een alcoholpercentage vanaf 1,2g/l.

Wie rijdt zonder rijbewijs, kan een celstraf oplopen en niet enkel een boete. Voor wie meermaals niet-verzekerd rijdt, worden de straffen ook verhoogd. De veroordeelde moet altijd opnieuw zijn theoretische en praktische proeven afleggen. Recidiveert hij een tweede keer in drie jaar, dan wordt het rijverbod minstens 6 maanden. Bij derde recidive wordt dat minstens 9 maanden rijverbod.

Tot slot verlengt de verjaring voor verkeersmisdrijven van 1 naar 2 jaar. Voor de zwaarste misdrijven geldt een termijn van drie jaar. (tvd/b)