​Opnieuw 16 terreurverdachten en Syriëstrijders financieel drooggelegd

le lundi 11 décembre 2017 13:08 VRT NWS

Er zijn opnieuw 16 terreurverdachten en Syriëstrijders financieel drooggelegd. De lijst telt nu in totaal 271 namen.

Hanne Decré

De regering heeft het geld en de bezittingen van nog eens 16 terreurverdachten en Syriëstrijders geblokkeerd. Met de maatregel gaat de regering de strijd aan tegen terrorisme. De verdachten kunnen dan niet meer aan hun financiële middelen - ter plaatse of bij hun terugkeer.  

Bij de 16 namen zitten twee vrouwen en veertien mannen. De bekendsten zijn de broers Bazaani uit Borgloon. Zij zouden in 2013 naar Syrië vertrokken zijn. De internationale politieorganisatie Interpol verspreidde vorig jaar nog een opsporingsbericht voor één van de broers. Opvallend is dat er ook een Nederlandse naam circuleert.  

In totaal staan er nu 271 mensen op de lijst. Het overgrote deel zijn foreign terrorist fighters uit België, maar er zijn ook enkele homegrown terrorist fighters. Aangenomen wordt wel dat er van die lijst een aantal al overleden zijn.  

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) liet vorige week nog weten dat hij er alles aan doet om de financiële stromen in kaart te brengen. Sinds februari vorig jaar kan de Cel voor Financiële Informatieverwerking informatie over vreemde transacties delen met de inlichtingendiensten. Tot nu toe gebeurde dat al bijna 300 keer.

Lisez l'article »