​1.850 'most wanted': eindelijk mag politie ze afluisteren

le vendredi 15 décembre 2017 10:48 Het Nieuwsblad

Het is een hallucinant cijfer, maar ons land telt 1.850 veroordeelden die op de vlucht zijn voor hun straf. Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) staat de wet het momenteel niet toe om die efficiënt op te sporen. Hij legt nu de laatste hand aan een regeling waarbij de politie ook bijzondere methodes, zoals telefoontap, mag inzetten om die vluchters op te sporen.

Al zowat achttien jaar is de federale politie vragende partij om meer armslag te krijgen in de jacht op voortvluchtige veroordeelden. Een speciaal Fast-team werd opgericht - Fugitive Active Search Team - om de opsporing op zich te nemen. Maar de leden van het team moesten hun zoektocht voeren zonder gebruik van bijzondere opsporingsmethoden. Telefoon afluisteren? Verboden. Cameraobservaties uitvoeren? Verboden. “We hebben altijd gezegd dat we het eigenaardig vonden dat die technieken wel gebruikt mochten worden voor de opsporing van misdrijven, maar niet voor de opsporing van gevluchte misdadigers”, zegt Fast-baas Martin Van Steenbrugge.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is het daarmee eens. In zijn beleidsplan noemde hij de wettelijke mogelijkheden om voortvluchtigen op te sporen gebrekkig. Hij wil daar nu verandering in brengen. Over enkele weken wil hij een wetsontwerp klaar hebben dat de inzet van die bijzondere technieken wel mogelijk maakt. “Zo zal een observatie met technische hulpmiddelen, telefoontap, bankonderzoek, informantenwerking,... wel gebruikt mogen worden om veroordeelden te lokaliseren.”

Vaak in Frankrijk en Nederland

Bedoeling is dat het Fast-team, samen met lokale en federale collega's, het aantal opsporingen drastisch de hoogte in kan jagen. Vorig jaar waren dat er nochtans ook al 337, waarvan 243 in het buitenland. Het is een constante de voorbije jaren. Dertig procent van de opgespoorden wordt in het binnenland gevonden, de rest buiten België. Vaak in buurlanden als Frankrijk en Nederland.

Geens maakt er de jongste maanden werk van om politie en gerecht meer juridische wapens te geven. Vorige maand lanceerde hij ook al een wetsontwerp om de inzet van burgerinfiltranten mogelijk te maken. Die zullen onder strakke voorwaarden inzetbaar zijn om binnen te dringen in het misdaadmilieu.

Gisteren zette de ministerraad ook het licht op groen voor de inzet van spijtoptanten. Misdadigers zullen voortaan in ruil voor belangrijke informatie over misdrijven of andere criminelen strafvermindering kunnen krijgen, of een lichter gevangenisregime. Een systeem dat onder meer in de strijd tegen de Italiaanse maffia al vruchten heeft afgeworpen. “Ik hoop op doorbraken in dossiers die al jaren wachten op een cruciale getuigenis”, zegt Geens.

Steven De Bock