​210 terreurverdachten achter tralies

le vendredi 15 décembre 2017 13:45 Het Laatste Nieuws

Maandag start in Brussel het proces tegen Salah Abdeslam. Waarschijnlijk met een valse noot, want er wordt een uitstel gevraagd. Cijfers van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zeggen dat er in ons land sinds 2015 299 personen veroordeeld zijn wegens terroristische misdrijven. Dit jaar staat de teller op 46.

In Antwerpen zijn woensdag in beroep vier mannen veroordeeld met celstraffen van 40 maanden tot 5 jaar. Ze waren lid van de radicale moslimorganisatie Way of Life, de opvolger van het Shariah4Belgium van Fouad Belkacem. Het hof van beroep beval hun onmiddellijke aanhouding, waardoor de vier nu in de gevangenis hun straf uitzitten. In totaal werden dit jaar in ons land 46 mensen veroordeeld in terreurdossiers. Sinds de zomer van 2015 werden er 299 personen veroordeeld voor terroristische misdrijven.

"Op dit moment zitten er 210 mensen in onze gevangenissen die gelinkt zijn aan feiten van terrorisme, omdat ze veroordeeld zijn of in voorlopige hechtenis", zegt Sieghild Lacoere, woordvoerster van minister Geens. "Er zijn 97 'Foreign Terrorist Fighters' opgesloten en in de speciale afdelingen in de gevangenis van Hasselt en Ittre, de zogenaamde Deradex-afdelingen, zitten op dit moment 14 personen. Zij vormen een zwaar risico wegens het besmetten van anderen met terroristisch gedachtegoed."

Amerikaanse lof

Vorige week kreeg minister Geens tijdens een werkbezoek in New York nog lof over de Belgische aanpak. "Wij hebben onmiddellijk actie ondernomen toen wij werden geconfronteerd met deze verschrikkelijke vorm van misdaad", klinkt het. "Justitie laat niet na alles te onderzoeken wat een link met terreur verraadt en er volgt een snelle bestraffing. Ik ben niet trots op die 299 veroordeelden, dat zijn er 299 te veel. Deze mensen berechten en begeleiden naar een leven weg van dit vreselijke gedachtegoed is een absolute plicht."

Het Orgaan voor de Coördinatie van de Analyse van de Dreiging, afgekort OCAD, heeft dit jaar 31 zogenaamde 'Homegrown Terrorist Fighters' geïdentificeerd. Dat zijn moslimextremisten die nooit in een conflictzone zijn geweest, maar die mogelijk wel terroristische plannen beraamden. De databank van het OCAD is ook aangevuld met 92 haatpredikers. In totaal zijn ongeveer 410 Foreign Terrorist Fighters in een conflictgebied geweest: ongeveer 130 keerden terug, daarvan is een tiental overleden. Ongeveer 140 zijn overleden, wat maakt dat er nog eens zoveel in een conflictzone zitten. Elke persoon die naar een jihadistisch conflictgebied trekt, wordt geseind en bij terugkomst gearresteerd. (KAV)