Ministerraad zet licht op groen voor wettelijke regeling spijtoptanten

le vendredi 15 décembre 2017 11:52 VRT NWS

De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wettelijke regeling voor spijtoptanten. Dat zijn (mede)daders die belangrijke informatie aan de speurders geven in ruil voor strafvermindering of een aangepast regime in de gevangenis. "Hoe langer een dossier duurt, hoe meer mensen durven spreken. Dat is een wetmatigheid. En dan kan een spijtoptant van grote waarde zijn", benadrukt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). 

Hanne Decré

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werkt al een tijdje aan een wettelijk kader voor spijtoptanten. Dat zijn personen die belangrijke informatie aan de speurders verstrekken in ruil voor een strafvermindering of een aangepast regime in de gevangenis. Op die manier wil Geens zware criminelen vatten die anders door de mazen van het politienet zouden glippen. 

Meer mogelijkheden om misdaden op te lossen, maar strenge voorwaarden

Het systeem bestaat al in verschillende landen en werpt daar volgens Geens zijn vruchten af. "Het leidt tot meer mogelijkheden om misdrijven op te helderen, daders te identificeren en misdrijven te voorkomen", klinkt het. "Hoe langer een dossier duurt, hoe meer mensen durven spreken. Dat is een wetmatigheid. En dan kan een spijtoptant van grote waarde zijn. Dus hopelijk zorgt de nieuwe wettelijke regeling ook in ons land voor doorbraken in dossiers die al jaren wachten op een cruciale getuigenis."

Toch benadrukt de minister ook dat het belangrijk is om spijtoptanten doordacht in te zetten: er zijn dan ook strenge voorwaarden aan verbonden. Zo kan de regeling alleen gebruikt worden bij zeer zware vormen van criminaliteit, zoals georganiseerde misdaad of terrorisme. In dat laatste geval is er wel een aparte regeling. Een strafvermindering staat ook niet gelijk aan een kwijtschelding, benadrukt de minister. Er wordt altijd een vervangende straf uitgesproken. Spijtoptanten moeten hun feiten ook erkennen en - eventuele - schade vergoeden.


Lisez l'article »