​Geens wil objectieve cijfers over werklast van alle parketten

le samedi 16 décembre 2017 10:22 Het Belang van Limburg

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft de alarmkreet van de procureur van Limburg over het gebrek aan middelen gehoord. Maar hij kaatst de bal terug in ons politieke weekendinterview: hij wacht al lang op een meting van de werklast van alle magistraten van dit land. Als zij hun huiswerk niet maken, dan wil hij dat wel voor hen doen.

Het Limburgse parket kijkt vaak naar Nederland. Maar als het op de verdeling van middelen aankomt, werken ze daar niet met criteria als het aantal magistraten per 100.000 inwoners of de hoeveelheid binnenkomend werk. Wel met de hoeveelheid uitgevoerd werk.

Zo ver wil Geens niet gaan, maar hij heeft wel objectieve cijfers over de werklast nodig. “Van alle magistraten trouwens, niet alleen die van Limburg. Als ze zelf hun werk niet meten, dan moeten ze me toestaan om dat in hun plaats te doen”, zegt de minister, die verder veel lof heeft voor het parket van Limburg dat erin slaagt om met weinig middelen toch veel te doen.

Geens werkt intussen verder aan de rechtsbijstandsverzekering die hij in mei aankondigde. Die zal ook gebruikt kunnen worden voor echtscheidingen en bouwgeschillen.

Indra DEWITTE - Liliana CASAGRANDE