​Nieuwe naam in één dag geregeld

le mardi 19 décembre 2017 09:28 Het Laatste Nieuws

Wie zijn voornaam wil veranderen, kan dat binnenkort gewoon aan het gemeenteloket. Als al je documenten in orde zijn, wandel je zelfs meteen buiten met je nieuwe naam.

Op dit moment moet je nog naar de FOD Justitie om je voornaam te veranderen. Wachttijd: een half tot anderhalf jaar. Straks volstaat het om met je verklaring langs te gaan bij de gemeente en kan je in principe naar buiten wandelen met je nieuwe naam. In het wetsontwerp van justitieminister Koen Geens (CD&V), dat normaal deze week wordt goedgekeurd, ligt de limiet op drie maanden, maar dan gaat het om uitzonderlijke gevallen, als er bijvoorbeeld extra onderzoek nodig is.

De procedure wordt dus makkelijker én sneller. Dreigt dan niet het risico dat mensen er lichtzinnig mee gaan omspringen? "Nee", zegt Geens. "Sowieso moet je motiveren waarom je je voornaam wil veranderen. Het is dan aan de ambtenaar van de burgerlijke stand om daarover te oordelen. En bovendien: er is nog steeds een kost aan verbonden." Vandaag is de standaardprijs 490 euro. In de nieuwe wet zijn het de gemeenten zélf die het tarief bepalen. (ARA)