​Wilt u een andere voornaam? Binnenkort kan dit in één dag

le mardi 19 décembre 2017 10:03 VRT NWS


Minister van Justitie Koen Geens gaat de procedure om je voornaam te wijzigen makkelijker maken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Binnenkort zal je het kunnen doen aan een gemeenteloket. Als de documenten in orde zijn, wordt je voornaam meteen aangepast.

Wie vandaag z’n voornaam wil wijzigen moet dat aanvragen aan de overheidsdienst Justitie. Die procedure kan tot anderhalf jaar duren en kost in de regel 490 euro. Maar binnenkort wordt dat dus anders: je zal de aanvraag kunnen doen bij een ambtenaar van burgerlijke stand. Die zal beslissen of je aanvraag voldoende gemotiveerd is. Als je de nodige documenten meehebt, kan het heel snel gaan. "Dat zal hooguit een paar dagen duren, zelfs dezelfde dag is mogelijk", zegt minister Geens. De nieuwe procedure zal maximaal 3 maanden duren, en dat enkel als er bijkomend onderzoek nodig is. De gemeenten zullen zelf hun tarieven bepalen.    

Is het wel goed om een ambtenaar van burgerlijke stand het beslissingsrecht te geven over de toekenning van een voornaam? "Wel de ambtenaren zijn zeer ernstige mensen in de regel. En op dit moment keuren wij bijna alle aanvragen tot voornaamswijziging goed. Dus het is niet zo dat we daar een zware jurisprudentie over hebben. De tijden dat voornamen plechtig moesten klinken zoals de mijne, Koenraad, die zijn voorbij".  

Meer mensen wijzigen hun voornaam

Vorig jaar vroegen in ons land nog 1050 mensen een nieuwe voornaam aan. Meestal gaat het om mensen die af willen van een belachelijke of verouderde voornaam, of om transseksuelen. Die laatste betalen nu trouwens maar 49 euro voor een voornaamswijziging. Met de nieuwe procedure zullen zij maximaal 10 procent van de normale prijs moeten betalen. Het aantal mensen dat z’n voornaam wijzigt is op 20 jaar tijd verdrievoudigd. Daarom wil minister Geens de procedure soepeler maken. Vrijdag wordt zijn wetsontwerp besproken op de ministerraad. Tegen Pasen moet de nieuwe regeling een feit zijn.

Lisez l'article »