​Belgen in buitenland kunnen niet meer 'per ongeluk' nationaliteit verliezen

le mercredi 27 décembre 2017 06:50 Het Laatste Nieuws

Belgen in het buitenland zullen hun Belgische nationaliteit niet meer 'per ongeluk' kunnen kwijtspelen, omdat ze vergeten langs te gaan bij de ambassade. Dat heeft de federale ministerraad beslist. Als je één keer aangeeft dat je Belg wil blijven, ben je dat voortaan voor altijd.

Wie geboren is in het buitenland en minstens één Belgische ouder heeft, is vandaag automatisch Belg door geboorte. Wil hij die nationaliteit ook voor de rest van zijn (volwassen) leven behouden, dan moet hij daar momenteel voor z'n achtentwingtigste verjaardag een verklaring voor afleggen bij de ambassade. Jaarlijks zijn er zo'n 1.400 Belgen die die stap zetten. Maar sommigen zien die formaliteit over het hoofd, wat tot onaangename verrassingen kan leiden. Nog te vaak krijgen expats bij een terugkeer naar België te horen dat ze al jaren geen Belg meer zijn, zonder het zelf te beseffen. "Dat zal binnenkort niet meer gebeuren", legt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) uit. "Wanneer iemand tussen zijn 18de en 28ste een Belgisch paspoort heeft aangevraagd én verkregen, dan behoudt die persoon de Belgische nationaliteit voor het leven", aldus de minister. Een expliciete verklaring afleggen is dus niet meer nodig: de aanvraag van een paspoort toont voldoende aan dat iemand zijn nationaliteit wenst te behouden. (ARA)