​Straffen voor wie 'vergeet' aan wie hij zijn auto leende

le jeudi 08 février 2018 09:22 De Standaard


Wie niet wil vertellen wie er met zijn/haar auto reed op het moment van een overtreding, wordt zelf gestraft. Het is een van de verkeersmaatregelen die vandaag groen licht krijgen in het parlement.

Van onze redacteur Nikolas Vanhecke

BrusselVerkeersboetes komen terecht bij de eigenaar van de nummerplaat die aan de auto hangt. Maar wat als je je auto uitleent en die tijdelijke bestuurder zijn rechtervoet niet kan bedwingen? Als je kunt bewijzen dat je niet zelf achter het stuur zat, hoef je de boete niet te betalen of voor de rechter te verschijnen.

Maar wie dan wel? De eigenaar van de auto wordt verondersteld om door te geven bij wie politie en openbaar ministerie kunnen aankloppen. Maar lang niet iedereen doet dat, want het is niet verplicht. Daardoor blijven veel overtredingen onbestraft.

'Het bestaande systeem leidt al te vaak tot straffeloosheid', staat in een wetsontwerp dat het parlement vandaag goedkeurt. 'Politie en parket hebben ook heel wat werk om de identiteit van de echte overtreder te achterhalen.'

Daarom komen er nu straffen voor wie niet doorgeeft wie dan wel met zijn of haar auto reed op het moment van de overtreding. De marge in de strafmaat is zeer ruim. Er is sprake van een gevangenisstraf van vijftien dagen tot maximaal twee jaar, al dan niet in combinatie met een geldboete van vijftig tot vierduizend euro.

'Zo kan de straf voor het niet-meedelen van de naam van de eigenlijke bestuurder minstens even hoog liggen als de straf voor de overtreding zelf', verklaart de woordvoerster van minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Vijfjarige aan het stuur

Politierechters zijn tevreden dat dit achterpoortje sluit. 'Een auto kan zijn ingeschreven op naam van een minderjarig kind', zegt de Leuvense politierechter Kathleen Stinckens. 'Meestal doen mensen die het niet zo nauw nemen met de verkeersregels dit bewust om overtredingen te kunnen omzeilen. Maar een vijfjarige kan onmogelijk met de auto rijden. Ga bij een zwaar ongeval met vluchtmisdrijf dan maar eens na wie wel aan het stuur zat.'

In het verleden botsten pogingen om dit gat te dichten al eens op weerstand. Het parlement geeft vandaag ook zijn goedkeuring voor de verplichting van een alcoholslot bij wie wordt betrapt met minstens 1,8 promille alcohol in het bloed. De straffen voor (herhaaldelijk) rijden tijdens een rijverbod of zonder verzekering verzwaren bovendien. De wijzigingen komen er op initiatief van Mobiliteitsminister François Bellot (MR) en minister Geens.

Nikolas Vanhecke