​Geens verdedigt Belgisch deradicaliseringsbeleid in VS

le mardi 13 février 2018 09:28 De Standaard

In een debat met studenten in de VS hield minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een pleidooi tegen populisme. 


‘We mogen niet overdrijven, noch panikeren.’ Dat was de belangrijkste boodschap die minister van Justitie Koen Geens, terugblikkend op de golf van aanslagen van de voorbije jaren, in de VS te vertellen had.

Aan de prestigieuze Johns Hopkins-universiteit in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. poogde Geens de studenten bij te brengen waarom België werd getroffen door terrorisme en radicalisering.

Geens is deze week op rondreis in de Verenigde Staten om de Amerikanen ervan te overtuigen meer gegevens met ons land te delen in de strijd tegen het terrorisme. Hij ontmoet er toplui van de Amerikaanse veiligheidsdiensten en plant later deze week bezoeken aan technologiebedrijven als Apple en Facebook. Woensdag ontmoet hij zijn Amerikaanse evenknie Jeff Sessions.

Gebrek aan identiteit

De golf van aanslagen die Europa de afgelopen jaren heeft gekend is ernstig, maar moet gerelativeerd worden, aldus Geens. ‘Terrorisme eiste in de jaren zeventig en tachtig veel meer doden.’

Geens wees onder meer naar het gebrek aan een eigen identiteit als verklaringsgrond voor het feit dat België per hoofd van de bevolking het meeste Syriëstrijders van de ontwikkelde wereld kende. ‘Het ontbreekt ons aan een identiteit. Onze identiteit is om er geen te hebben.’

Geens waarschuwde voor de opkomst van populistische partijen in heel Europa. ‘Partijen die die identiteit wel invullen, winnen verkiezingen.’

‘Niet altijd op Twitter, zoals sommige anderen’

Op een vraag uit het publiek of ook de federale regering zich daaraan niet schuldig maakt onder invloed van de N-VA, antwoordde Geens: ‘België heeft geen noodtoestand, en heeft geen verregaande restricties opgelegd wat betreft de vrijheid van meningsuiting en privacy. Wie denk je dat die dingen tegenhield?’

Geens verdedigde CD&V als verantwoordelijke beleidspartij. ‘We kunnen niet altijd op Twitter zitten, zoals sommige anderen.’ Verder sprak hij over de Belgische aanpak van geradicaliseerde gevangenen.

Toch moest Geens toegeven dat niet alles loopt zoals het hoort. ‘Ik probeer al twee jaar een imamschool op te richten, maar dat blijkt heel moeilijk’, aldus Geens.

Van een Congolese student kreeg Geens vragen over de delicate relaties tussen België en de voormalige kolonie, die sinds begin dit jaar op een zeer laag pitje staan. Die vraag liet Geens als enige over aan Dirk Wouters, de Belgische ambassadeur in Washington. Wel zei Geens zich zorgen te maken over de toename van terrorisme op het Afrikaanse continent.

Matthias Verbergt

Lisez l'article »