​Illegale vuurwapens kunnen niet meer legaal verdwijnen

le jeudi 15 février 2018 08:00 Gazet van Antwerpen

Een illegaal vuurwapen legaal laten vernietigen bij de Proefbank is weldra niet meer mogelijk. Dat is het gevolg van een Koninklijk Besluit van minister van Justitie Koen Geens. In 2016 werden 11.542 vuurwapens vernietigd en 1.019 geneutraliseerd.

De Proefbank voor vuurwapens vermoedde misbruik en vraagt sindsdien aan iedereen een wapenvergunning of erkenning. Maar daarmee kan alleen de hoedanigheid van een Belg worden gecontroleerd. Het biedt geen zekerheid dat het wapen legaal in bezit is of niet werd gebruikt voor een misdrijf. Iemand die een vuurwapen gebruikte voor een crimineel feit in het buitenland kan dat nog zonder veel problemen laten vernietigen. Zo gaat bewijsmateriaal verloren.

Volgens het nieuwe KB moet van elk wapen een attest worden voorgelegd. Dat document wordt afgeleverd door de lokale politie en stelt dat het wapen rechtmatig in bezit is en dat het niet staat geseind in een politiedatabank. De Proefbank voert een dubbele controle uit op wapens uit het buitenland. Die worden nog eens in het wapenregister nagekeken. Het KB moet nog naar de Raad van State voor advies.