​Amnestieperiode voor wie nog onvergunde wapens heeft

le mardi 27 février 2018 11:17 Knack.be

Op 1 maart start een amnestieperiode voor wie thuis nog onvergunde wapens liggen heeft. Het gaat om een initiatief van minister van Justitie Koen Geens, die zo hoopt een beter zicht te krijgen op wapens die zonder de nodige vergunning in het bezit zijn van burgers.

De amnestie, die geldt voor vergunningsplichtige wapens, maar niet voor verboden wapens, zal één jaar lopen. 'Dit moet burgers aansporen om hun wapens aan te geven, te registreren, en vervolgens alsnog te laten vergunnen, neutraliseren of verkopen', klinkt het. Het gaat om een laatste kans voor de burger.

De aankondiging van de amnestieperiode kwam er al voor de zomer van 2017, toen Koen Geens het onderzoek 'De Belgische illegale vuurwapenmarkt in beeld' van het Vlaams Vredesinstituut in ontvangst nam.