De week van Geens 26 februari tot 5 maart

le lundi 05 mars 2018 19:00 Bulletins

Een nieuwe grote coalitie tussen CDU/CSU en SPD kreeg zondag groen licht in Duitsland om kanselier Merkel haar vierde termijn te laten starten. Na de voorspoedig verlopen verkiezingen in Nederland en Frankrijk, is dit het derde belangrijke buurland dat na als moeilijk aangekondigde verkiezingen stabiliteit wist te creëren. Een pro-Europeaan zou er zowaar optimistisch van blijven.

Ook Italië zal zich nog wel uit de slag trekken. Als één bevolking voldoende pragmatisme heeft om moeilijke problemen met eeuwigheidszin te relativeren, dan zijn het wel de Azzurri.

Daarnaast slaagde onze eigen Marianne Thyssen erin om de regelgeving sociale detachering in Europa rond te krijgen. Dit is een groot succes dat ervoor zal zorgen dat de sociale vrede tussen de Europese landen bewaard blijft. Marianne heeft zich gaandeweg ontpopt tot het sociale gezicht van Europa, en u kan er van op aan: binnenkort behoort de hele problematiek van de sociale dumping tot het verleden, terwijl we toch een beroep kunnen doen op buitenlandse arbeid. Want bijvoorbeeld genoeg bouwvakkers aanspreken van eigen bodem is in tijden van hoogconjunctuur niet langer mogelijk.

In de koudste week van het jaar bereidde ik me voor de op de maand maart. Het belooft een belangrijke maand te worden voor de regering, en in mijn departement komen tal van projecten en ontwerpen tot rijping. Oogsten moet met grote zorg gebeuren, en dat geldt zowel voor de grote hervormingen in het burgerlijk recht, het ondernemingsrecht en het strafrecht. De nakende lente geeft moed, en we geven er een lap op. De timing zit goed.

Lees de Week van Geens »