Eén flateigenaar kan in gebouw geen investeringen meer blokkeren

le mardi 06 mars 2018 09:00 Het Belang van Limburg

De regels voor mede-eigenaars van appartementsgebouwen worden versoepeld. Voor belangrijke werken heb je binnenkort genoeg aan een tweederdemeerderheid. Bovendien kan één eigenaar de investeringen niet meer blokkeren. Met het wetsontwerp, dat vandaag wordt besproken in de Kamercommissie Justitie, wil minister Koen Geens (CD&V) ruzies en discussies tussen mede-eigenaars van een appartementsgebouw beperken. “We verwachten dat er hierdoor veel oude flatgebouwen gerenoveerd worden”, zegt Katelijne D'Hauwers van het eigenaarssyndicaat. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

1. Tweederdemeerderheid volstaat

De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat investeringen in appartementsgebouwen moeilijker geblokkeerd kunnen worden. Je hebt geen drievierdemeerderheid meer nodig om werken te starten, een akkoord van twee derde van de eigenaars is genoeg. Als het gaat om zaken die de wet oplegt - bijvoorbeeld de aanpassing van de lift of van brandveiligheidsinstallaties - volstaat een gewone meerderheid. “Wij zijn blij met deze versoepeling, want er zijn veel renovatiewerken nodig”, reageert Katelijne D'Hauwers van het eigenaarssyndicaat.

In België zitten we dan ook met veel oude appartementen: twee derde dateert van voor 1981. “Tegen 2020 moeten de daken van flatgebouwen geïsoleerd zijn en moeten de vensters voorzien zijn van dubbel glas”, zegt D'Hauwers. “Dat is niet alleen verplicht voor wie een appartement verhuurt, maar ook voor wie er een bewoont. Al zijn er alleen voor verhuurders sancties voorzien. Eigenaars van oude appartementen aan zee hadden tot nu toe vaak niet veel zin om te investeren in isolatie, ook al omdat ze er toch alleen in de zomer zijn. Daar vond je dan vaak geen drievierdemeerderheid voor. Nu is hiervoor een gewone meerderheid genoeg.”

2. Eén eigenaar kan geen investeringen blokkeren

Als in een flatgebouw investeringen geblokkeerd worden door enkele eigenaars, kan er volgens de nieuwe regels een voorlopige bewindvoerder aangesteld worden. Het is ook niet meer mogelijk dat één eigenaar de boel tegenhoudt. Tenzij die eigenaar zelf ernstige schade ondervindt.

3. Eigenaars moeten reservefonds aanleggen

Mede-eigenaars moeten ook vijf jaar nadat een appartement klaar is een reservefonds aanleggen, al is dat beperkt tot 5 procent van de gemeenschappelijke kosten van het jaar voordien. Ze kunnen trouwens ook beslissen om zonder reservefonds te werken, maar daar hebben ze weer een viervijfdemeerderheid voor nodig. “Dat reservefonds is een stap in de goede richting, maar die 5 procent is niet genoeg”, zegt Marc Dillen van de Confederatie Bouw. “Ze kunnen ook beslissen om die reserve op te trekken.”

4. Afbreken of heropbouwen

Als een oud flatgebouw plaats moet ruimen voor een nieuw, moeten momenteel nog alle eigenaars akkoord gaan. “In het wetsontwerp staat dat een meerderheid van vier vijfde volstaat”, zegt D'Hauwers. “Degene die dan niet akkoord gaat, kan afstand doen van zijn eigendom en kan hiervoor een compensatie krijgen van de vrederechter.”

Liliana CASAGRANDE