BV kijkt tv - ​Minister van Justitie Koen Geens

le samedi 10 mars 2018 10:00 Het Laatste Nieuws

Minister van Justitie Koen Geens (60)

KIJKT HOEVEEL?

"Niet superveel. Lineair kijk ik maximum twee uur per week."

AANTAL TV'S THUIS?

"In de living en mijn bureau boven. Maar die gaat enkel aan met Pasen wanneer de fanatieke sportliefhebbers de Ronde van Vlaanderen niet willen missen en beneden de hele familie zit te eten."

HOE EN WAAR?

"Vooral in de auto probeer ik op de hoogte te blijven. Mijn chauffeur rijdt 70.000 km per jaar. Op de iPad lees ik dan de krant of kijk ik via VRT NU. Tja, op dat vlak kan je mij misschien een saaie piet noemen."

MET WIE?

"Alleen kijk ik zelden. Meestal genieten mijn vrouw en ik samen van een tv-avond."

ZAPT WEG VAN...

"Reality-tv vind ik saaier dan saai. Zelfs naar 'Big Brother' heb ik nooit gekeken. Dan kan ik beter mezelf filmen... Ook soaps volg ik niet."

ZONDAG TV-DAG

"Zondagavond is een heilige tv-avond. De maandag die om de hoek loert, willen we dan nog even wegduwen door ons onder te dompelen in een fictiereeks zoals 'Salamander'. Made in Belgium is een kwaliteitslabel, want onze reeksen moeten niet onderdoen voor de Deense of Noorse. Tijdens de week beperk ik met tot de actualiteit met 'VTM Nieuws' en 'Terzake'."

"DRAMA OF DOCU"

"Vlak voor middernacht durf ik me weleens te vergapen aan de Amerikaanse dramaserie 'Madam Secretary'. Canvas is dan weer de place to be voor een documentaire over pakweg het Romeinse Rijk of China. Mij interesseert vooral het historische aspect, mijn vrouw de culturele factor. Vaak doe je zo nog inspiratie op voor toekomstige reizen."

"BOON VOOR BOND"

"Onlangs heb ik nog de heruitzendingen van de James Bond-saga meegepikt. Mijn favoriete geheime agent die 007 vertolkt heeft - maar nu klink ik oud -, is Sean Connery. Van Roger Moore ben ik minder fan. Al was die in de jaren zeventig sterk naast Tony Curtis in 'De Speelvogels'. Daniel Craig, de huidige James Bond, vind ik absoluut niet slecht. Mijn echtgenote wil graag vrouwelijke oplichters aan het werk zien, zonder geweld. Maar ik hou net van die achtervolgingsscènes."

"BAAS OVER DE AFSTANDSBEDIENING"

"Zappen mag niet, daar is ook geen tijd voor. Mocht ik dat vaak doen, mijn vrouw zou erg zenuwachtig worden. Waar we naar kijken ligt op voorhand vast, al bedien ík de afstandsbediening. Maar daar is een goede reden voor: ik zit het dichtst bij de tv. Waar mijn vrouw zit, werkt de zapper niet. (lacht)"

"EENARMIGE MOORDENAAR"

"Als kleine Koen keek ik graag naar 'The Fugitive'. De serie draait om een dokter die onterecht verdacht wordt van de moord op zijn vrouw. Om zijn naam te zuiveren, gaat hij op zoek naar de eenarmige dader... In de jaren negentig heeft Harrison Ford trouwens de hoofdrol vertolkt in de verfilming van 'The Fugitive'. Wat ik me ook herinner, is dat zenders pas begonnen uit te zenden ná het avondeten. Keuzestress was er niet, want je keek naar of de BRT of de Waalse RTB."

"DONKERE CHOCOLADE"

"Eten is voor mij een vorm van afleiding en troost, dus ik moet letten op wat ik eet. Maar een diehardsnoeper ben ik niet. Nu en dan loop ik naar de keuken voor fruit of een stuk zwarte chocolade. Omdat je daar het minst dik van wordt. (lacht) En afhankelijk van het uur: een glas rode wijn of kop thee. IJzerkruid bevat geen theïne, dus dat werkt rustgevend. Na 18 uur drink ik geen koffie meer."

"90 MINUTEN ERGEREN"

"Netflix heb ik nog niet omarmd, maar ik ben wel blij dat we in de moderne tijd leven waarbij je bij een replay kunt doorspoelen naar de goals. Ik vreet me doorgaans geweldig op in een match. Dan erger ik me wanneer ze links spelen terwijl rechts logischer zou zijn... Niet dat ík een goede sjotter ben, maar ik heb in mijn jeugd vaak naar voetbal en wielrennen gekeken."

"GEEN FAN VAN TRALIES"

"Sinds ik minister van Justitie ben, kijk ik minder naar gevangenisseries als 'Prison Break' of 'Gent West'. Omdat fictie en realiteit niet te vergelijken vallen. Ik ben vorige maand wel naar de Verenigde Staten geweest. Aan boord van het vliegtuig heb ik naar 'Marshall' gekeken. Een knappe film, al heb ik het einde pas gezien bij het ontbijt, omdat ik in het vliegtuig in slaap gevallen was. (lacht)"

TEKST: DENNIS GUILLIAMS