​Videoconferentie maakt trip naar rechtbank overbodig

le jeudi 15 mars 2018 11:10 Het Laatste Nieuws

In Kortrijk en Veurne zijn op de arbeidsrechtbank en rechtbank van koophandel de eerste videoconferentietoestellen in gebruik genomen. Een primeur voor West-Vlaanderen.

De toestellen maken het voortaan mogelijk om zaken te behandelen zonder dat partijen samen in Veurne of in Kortrijk aanwezig zijn. Een digitale verbinding met klank en beeld zorgt er voor dat toch het gevoel ontstaat samen in één ruimte aanwezig te zijn", legt de voorzitter van de rechtbank van koophandel in Gent Pol Van Iseghem uit. "Het systeem biedt vooral voordelen op het vlak van tijd en afstand."

In een eerste fase zal het systeem gebruikt worden voor zittingen ten gronde en procedures rond de wet op de continuïteit van ondernemingen. Voorlopig zullen vooral magistraten en advocaten van deze vorm van digitalisering van justitie gebruik kunnen maken. Alle partijen zullen vooraf hun goedkeuring moeten geven, om procedurefouten te vermijden. "We zijn overtuigd van de voordelen", aldus de voorzitter van de arbeidsrechtbank in Gent Carine Saelaert. "Maar we weten dat het wat wennen zal zijn. Zoiets moet groeien maar hopelijk kunnen we advocaten overtuigen en eventuele scepsis wegnemen." Dankzij het systeem zijn ook al verbindingen met andere rechtbanken in andere provincies en individuele Skype-gebruikers mogelijk. In Veurne pleitten advocaten Dirk Waeyaert en Thomas Bailleul hun eerste zaak via videoconferencing. "De beeld- en klankkwaliteit is goed en het voelt helemaal niet onwennig", klonk het alvast tevreden. (LSI)