Erfpachtovereenkomst Grote Moskee wordt opgezegd door regering

le vendredi 16 mars 2018 13:53 VRT NWS

Het is nu officieel: de erfpachtovereenkomst van de Grote Moskee wordt opgezegd. Dat heeft de regering beslist tijdens de ministerraad. De onderzoekscommissie naar de aanslagen in ons land had dat aangeraden om zo de banden met Saudi-Arabië te doorbreken.

Ons land sloot eind jaren 60 een erfpachtovereenkomst af: de grond van de Grote Moskee werd voor 99 jaar in erfpacht gegeven aan de Saudische koning. In de praktijk wordt de moskee uitgebaat door het Islamitisch en Cultureel Centrum - dat aan Saudi-Arabië verbonden is. Het gevolg was ook dat de moskee gefinancieerd werd met Saudisch geld. 


Grote Moskee in Brussel gehuld in waas van mysterie: een antwoord op de vele vragen


De commissie die de aanslagen van 22 maart in ons land onderzocht, nam ook de werking van de Grote Moskee onder de loep. Hun aanbeveling? Zeg het contract op om zo de banden met Saudi-Arabië te doorbreken. Dat heeft de ministerraad nu ook bekrachtigd. De moskee moet voortaan "een duurzame relatie met de Belgische overheid uitbouwen met respect voor de wetten en tradities van ons land, waarbij een tolerante visie van de islam wordt uitgedragen", zo laat het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) weten. De moskee zal ook een erkenning moeten nastreven. "De bedoeling is om de buitenlandse inmenging in die Grote Moskee stopgezet wordt. Door de lokale inbedding kunnen we buitenlandse en zeker salafistische inmenging tegengaan", benadrukt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Het complex zal ook plaats bieden aan de administratie van het Executief van de Moslims van België. Er kan ook plaats zijn voor de opstart van een imamopleiding of een cultuurcentrum. 

Ons land zal voor die opzegging wel moeten betalen, maar hoeveel is nog niet duidelijk.

Lisez l'article »