​Dubbel zoveel gsm's ontdekt in gevangenissen

le samedi 24 mars 2018 09:58 Het Laatste Nieuws

Vorig jaar zijn in de Belgische gevangenissen 336 gsm's ontdekt. Dat blijkt uit cijfers van justitieminister Koen Geens (CD&V). Dat zijn er bijna dubbel zoveel als het jaar ervoor, toen 186 telefoons gevonden werden. In vergelijking met 2015 (109) is het zelfs een verdrievoudiging. "Als er tegenwoordig een gsm binnen geraakt, vinden we die heel snel."

 57 in Vlaanderen125 in Wallonië en Brussel 51 in Vlaanderen103 in Wallonië en Brussel

Gsm's die gevangenissen worden binnengesmokkeld, blijven een probleem. "Het kan de veiligheid van het gevangenispersoneel in gevaar brengen", aldus Geens, die opgetogen is met de controleresultaten. "Met behulp van modern detectiemateriaal stijgt het aantal aangetroffen gsm's jaar na jaar." Bovendien blijkt dat een binnengebrachte gsm steeds sneller opgespoord wordt. "Vaak na enkele dagen of een handvol weken", klinkt het.Maar hoe raken die gsm's tot bij de gedetineerden? "Het vaakst worden ze binnengesmokkeld door familieleden", aldus een gerechtelijke bron. "Soms worden ze ook lichamelijk ingebracht en zo naar binnen gesmokkeld. In een uitzonderlijk geval zoals in Leuven vorig jaar is een cipier betrokken."

Naar huis bellen

De gevonden gsm's worden vooral gebruikt door gedetineerden voor contacten met hun familie. "Slechts een klein deel gebruikt zo'n toestel om zijn criminele activiteiten verder te zetten", klinkt het bij het kabinet Geens. "Wie daarop betrapt wordt, riskeert een bijkomende strafrechtelijke vervolging." Als de gsm enkel gebruikt werd om naar het thuisfront te bellen, krijgt de gedetineerde een tuchtsanctie. "Een tijdje in de isolatiecel, het

verbod om nog te werken binnen de gevangenissen of om deel te nemen aan de wandeling", klinkt het. "Als bewezen wordt dat een bezoeker een toestel binnenbracht, kan die de toegang tot de gevangenis ontzegd worden."

De meeste toestellen werden gevonden in de gevangenis van Andenne (59), gevolgd door die van Lantin (41), Jamioulx en Nijvel (27), Sint-Gillis (25) en Brugge (24).

Signaal blokkeren

Kunnen de celdoorzoekingen en elektronische sweepings niet vervangen worden door een stoorzender in elke gevangenis die alle gsm-signalen binnen het gebouw automatisch blokkeert? "Dergelijke technologie bestaat, maar die is heel duur en ook niet onfeilbaar", aldus het kabinet Geens. "Daarom behouden we de huidige aanpak die zoals blijkt uit de laatste cijfers zeer doeltreffend is." (KSN)