Ouderontvoeringen naar Marokko verdubbeld, Geens wil er werk van maken

le mercredi 04 avril 2018 09:00 Het Nieuwsblad

Met zeven van de meest schrijnende persoonlijke dossiers onder de arm drong minister van Justitie Koen Geens (CD&V) er bij zijn Marokkaanse collega op aan om werk te maken van de parentale ontvoeringen. Dat zijn gevallen waarbij een van de ouders, tegen ­alle afspraken in, kinderen na een scheiding meeneemt. Die situatie wordt vooral problematisch als de kinderen in het buitenland zitten.

In 2017 werden 166 dossiers geopend bij de Belgische autoriteiten, 35 meer dan in 2016. Het aantal dossiers met Marokko is in die tijd verdubbeld van negen naar achttien.

Maar als de situatie zich voordoet met Marokkaanse ouders, dan zien de rechtbanken daar de situatie vaak niet als een ontvoering. “Mijn Marokkaanse collega was geschokt en beloofde om werk te maken van de problematiek”, zegt Geens.

De Belgische verbindingsmagistraat krijgt voortaan de mogelijkheid om rechtstreeks contact op te nemen met de Marokkaanse autoriteiten om de dossiers in een stroomversnelling te krijgen.

“Het is in het belang van het kind dat het geen speelbal wordt van de ouders. Het welzijn van het kind moet vooropstaan”, zegt Geens. (agy)