​Ouderen kunnen nu zelf rusthuis kiezen waar ze bij dementie terechtkomen

le jeudi 03 mai 2018 07:21 Het Nieuwsblad

Oudere mensen zullen zelf kunnen beslissen in welk rusthuis ze terechtkomen als ze ooit door dementie getroffen worden. Zo hoeven ze niet bang te zijn dat anderen later die keuze voor hen maken, of misbruik maken van de situatie.

Met een wetsvoorstel van justitieminister Koen Geens (CD&V) wordt de regeling rond voorzorgsvolmachten voor wilsonbekwamen aangepast. Nu kunnen ouderen al zo'n volmacht afsluiten rond financiële zaken. Zo zijn ze zeker dat hun facturen betaald worden. “Door de nieuwe regeling zullen ook afspraken over de persoon zelf getroffen kunnen worden”, zegt het kabinet Geens. Over de keuze van rusthuis, of over medische beslissingen, zoals bij orgaantransplantatie. “Daartoe zal je iemand moeten aanduiden die je zaken kan behartigen. Samen stel je dan een volmacht op.” De wet zou na de zomer gestemd worden