‘Als we de verdediging niet verzorgen, gaan we prijs hebben’

le mercredi 06 juin 2018 10:30 Voetbalmagazine

De minister van justitie is een groot fan van voetbal en wielrennen in het algemeen, en van Beerschot en de Rode Duivels in het bijzonder. Een verrassende monoloog over voetbal, met tips voor de bondscoach.

Door Peter T’Kint

Koen Geens (CD&V) (wijst op het shirt van Mexico ’86 waarmee hij na het interview zal poseren): “Tijdens dat tornooi was ik eerstejaarsprof aan de KU Leuven. Ik moest toen in volle campagne 1100 studenten ondervragen. Pijnlijk. Toen ik klaar was, was het al vaak heel laat. De halve finale tegen Argentinië zag ik op de Oude Markt, maar de strijd om de vierde plek tegen Frankrijk miste ik.  

“Mijn liefde voor het voetbal.. Ik deed het zelf graag, liep ook goed, maar een goeie voetballer was ik nooit. In mijn familie, de kant van mijn oma, zat wél nogal wat voetbalbloed, twee rechtsbuitens uit de gloriejaren van Antwerp: Ward Beyers, die in ’57 nog tegen Real Madrid voetbalde, en Karel, die nog in de nationale ploeg raakte. Mijn vader is heel jong gestorven en dan krijg je veel andere vaders. Eén van de grootooms in de familie was een hevig Beerschotsupporter en hij kocht voor mij een abonnement _ ik ken de prijs nog, 800 frank, (nu 20 euro, nvdr). Eén van de eerste voetballers die ik er zag was de linksbuiten van de Duitse nationale ploeg en Borussia Dortmund: Lothar Emmerich. Een man die Beerschot enkele jaren veel aanzien gaf. Daarna kwamen anderen, waaronder Lozano. Tussen mijn tiende en mijn achttiende heb ik op het Kiel vaak onwaarschijnlijk mooi voetbal gezien. Alles wat ik van voetbal weet, heb ik daar geleerd.

“Onze Rode Duivels.. Er zit véél meer in dan er tot nu is uitgekomen, is mijn gevoel. Een vrij hevige fan, ook van Standard,  is Didier Reynders en in 2016 zijn we met een paar mensen, ook premier Michel, naar Lyon geweest voor België-Italië. (blaast) Wat een pijnlijke ervaring. Na die match heb ik in een onbewaakt moment gezegd: met mij op de bank was het niet waar geweest… De Bruyne was nergens, terwijl ik al jaren vind dat hij een van de beste spelers van deze generatie is. En dat hij nergens was, lag niet aan hem maar wel aan de positie waar hij werd uitgespeeld. De Bruyne stond tijdens het EK niet op zijn plaats en stond daar absoluut ongelukkig mee te zijn! Het elftal moet in zijn dienst spelen. Rechts midden, of rechts voor.. Wat kan die jongen daar doen? In Frankrijk stonden de beste spelers op het terrein, maar de veldbezetting was totaal onaangepast. Ik heb die match echt ondergaan.

Als Martínez geen oplossing vindt om De Bruyne en Hazard in één ploeg goed te laten spelen, gaat het opnieuw niet makkelijk zijn, hoe dolenthousiast ik ook ben over al dat intrinsiek talent.

“Wat in de nationale ploeg ook een beetje moeilijk zit, zijn de vleugelbacks. Die zijn wel zeer offensief, Carrasco, Meunier.. Als ze hun lijn houden, kan het met de defensie misschien nog iets worden, maar door verschillende blessures mist de verdediging vaak routine en stabiliteit. Tegen goeie ploegen kan je je dit niet veroorloven, tenzij je afwerkt aan 100 procent. En dát is ons niet gegeven. We gaan prijs hebben als we die verdediging niet verzorgen. Romelu Lukaku vind ik onderschat door de Belgische supporters, die jongen heeft ontzettend veel bijgeleerd. Misschien nog niet van absoluut wereldniveau, maar zonder meer de beste targetman die we hebben. Ik kan de kritiek van de fans niet goed plaatsen, dat gebrek aan ondersteuning vind ik niet leuk.