​Charles Michel en Franse premier zitten samen over veiligheid en migratie

le lundi 11 juin 2018 10:07 De Standaard

Premier Charles Michel (MR) trekt vanmiddag naar Parijs om er zijn Franse ambtsgenoot Edouard Philippe te ontmoeten. Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en van Justitie Koen Geens (CD&V) zitten samen met hun Franse collega's.

Op de officiële agenda staat de Belgisch-Franse samenwerking in de strijd tegen terreur. Maar ook migratie zal aan bod komen. Premier Michel wil de violen stemmen na de communicatie van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) vorige week over de aanslepende Europese onderhandelingen, en duidelijk maken dat alleen hij de Belgische koers uitzet met het oog op de Europese top eind deze maand.

Gérard Collomb, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, zei vorige week dat samenwerking binnen Europa, maar ook met de landen van oorsprong, nodig is om het aantal migranten dat clandestien Europa wil bereiken, te doen dalen. Tegelijk waarschuwde hij voor het populisme dat oprukt omdat we 'het immigratieprobleem misschien niet snel genoeg onder ogen hebben gezien'. Vandaag moet blijken of België en Frankrijk op dezelfde lijn zitten.

Geen F-16's of Dexia

De gesprekken met Frankrijk zouden zich daartoe beperken, en niet gaan over het Franse aanbod om de opvolger van de Belgische F-16's te leveren, of andere hete hangijzers zoals het lot van de Belgisch-Franse restbank Dexia of een mogelijke herstructurering bij Electrabel, dochter van de Franse energiegroep Engie. Woensdag ontmoet Michel de Duitse bondskanselier Angela Merkel. (mv)