​De politie kijkt mee, en niet om te supporteren

le jeudi 14 juin 2018 09:00 Het Nieuwsblad

De Rode Duivels zijn gewaarschuwd: de federale politie kijkt voor het eerst mee naar het WK voetbal. Niet als fans, maar wel om toe te zien op verdachte spelfases die kunnen wijzen op wedstrijdmanipulatie.

Supporteren komt pas op de tweede plaats voor de politieagenten die voor het Nationaal Platform Sportfraude alle wedstrijden zullen volgen van de poule van de Rode Duivels. De speurders zullen nauwgezet elke actie bekijken, en vooral de vreemde spelfases onthouden en noteren.

België slaat de handen ineen met zeven andere Europese landen, die in de eerste ronde van het WK elk een poule voor hun rekening nemen. Ze overleggen met elkaar én met andere instanties, zoals de Voetbalbond. Zo proberen ze in kaart te brengen of en waar wedstrijden gemanipuleerd worden. Na afloop van de eerste ronde hangt het af van welke landen doorgaan wie de resterende wedstrijden volgt.

Gokchinees

Het initiatief vloeit voort uit het meldpunt Voetbalfraude, waar al langer verdachte gedragingen konden worden gesignaleerd. Maar het is voor het eerst dat speurders proactief alle matchen zullen bekijken.

Als uit onderzoek blijkt dat er effectief vals gespeeld werd, dan kan dat ernstige gevolgen hebben voor de sporters in kwestie. “Ze kunnen uit de ploeg gezet worden of door sponsors de deur gewezen worden”, zegt Guy Goudesone, nationaal coördinator van de Cel Sportfraude. “Als er sprake is van een strafrechtelijke inbreuk - bijvoorbeeld afpersing of actieve omkoping - kan dat ook leiden tot een gerechtelijk onderzoek.”

Het meldpunt Voetbalfraude werd opgericht in de nasleep van de zaak rond gokchinees Zheyun Ye, die spelers en trainers in het Belgische voetbal omkocht om gokwinsten te beïnvloeden. “Maar uit een studie van UGent blijkt dat dit slechts 10 procent is van alle matchfixing”, zegt Goudesone. “Spelers kunnen ook persoonlijk afgeperst worden om een resultaat af te dwingen. Of ze worden gelokt met de belofte van een aantrekkelijke transfer. En niet alleen de gokmaffia kan sportlui aanspreken. Ook makelaars, organisatoren van wedstrijden, trainers, of zelfs vrienden en familie kunnen invloed uitoefenen op de resultaten van sporters.”

Yves Barbieux